Výživová poradkyně radí: 6 tipů na zdravé pečení!
Dát si po obědě dezert či v neděli posnídat domácí bábovku? Ani to nemusí být v rámci zdravého životního stylu tabu. Využijte následujících tipů, jak udělat z oblíbené pochoutky zdravější a nutričně vyváženější pokrm.
Používejte zeleninu
Zelenina na sladko? Rozhodně ano! Dodá potřebnou vlákninu, nadstaví objem a překvapí příjemnou chutí. Do pečení se skvěle hodí mrkev, ale také cuketa, kterou můžete klidně i přistrouhat do ranní ovesné kaše.
Vyzkoušejte jablečné pyré
Jablečné pyré je při zdravém pečení skvělý pomocník. Nahradí část nebo i celý objem tuku v receptu a zároveň buchtu přirozeně osladí. Pyré si buďto vyrobte vlastní, a to povařením a rozmixováním jablek, nebo kupte takové, které neobsahuje přidané cukry a zbytečné konzervanty a zahušťovadla.
Bílkoviny se Šmakounem
Aby vás buchta více zasytila a zbytečně vám nezvýšila hladinu cukru v krvi, měla by obsahovat také bílkoviny. A to vám umožní pečení se Šmakounem. Jedná se o multifunkční potravinu vyrobenou především z vaječných bílků, která je k dostání v několika příchutích. Do sladkých jídel se hodí perfektně, vylepší vaše buchty, kaše, lívance, ale i třeba i nudle s mákem. Obrovské množství inspirace najdete na facebookových stránkách výrobce.
Pečení s proteinem
Také proteinový prášek můžete použít k tomu, aby vašim výtvorům dodal dávku bílkovin a zároveň je osladil. Nejchutnější jsou syrovátkové proteiny, jejichž výhodou je i to, že většinou zbytečně nehrudkovatí. Pozor si však dejte na obsažené sladidlo, neměl by to být aspartam, který při vyšších teplotách jednak ztrácí svou sladivost, a také se přeměňuje na látky pro tělo spíše škodlivé.
Experimentujte s moukou
Dnešní sortiment nabízených alternativ klasické pšeničné mouky vám umožňuje opravdu rozmanité experimentování. Začněte tím, že nahradíte část mouky například celozrnnou či pohankovou a postupně, až si vše osaháte a ujasníte si vlastnosti rozličných muk (některé například více sají vodu), můžete péct již jen z nich. Doporučuju vyzkoušet také rozmixované vločky.
Snižte množství cukru
Pokud nemáte po ruce žádnou z uvedených vychytávek, jednoduše recept ozdravte tak, že snížíte množství cukru. Většina moučníků je zbytečně přeslazená a na méně sladké varianty si brzy zvyknete. Cukr je totiž jako droga a až „přeřadíte“ na nižší míru slazení, budete se divit i tomu, jak jste dříve mohli vypít čaj se třemi kostkami cukru.
Sladkou chuť navodí také například skořice či vanilka, proto je neváhejte do těsta přimíchat.
Inspirace na závěr: Zeleninová buchta
Suroviny (na malý pekáček):
- 1 zralý banán
- 50 g sušených datlí namočených ve vodě
- 1/4 menší uvařené dýně hokkaido
- 2 hrsti najemno nastrouhané cukety
- 2 vejce
- půl hrnečku vody
- sladidlo podle chuti (např. med)
- 100 g namletých ovesných vloček
- 100 g celozrnné špaldové nebo pšeničné mouky
- 20 g namletých mandlí nebo strouhaného kokosu
- 1/2 sáčku prášku do pečiva bez fosfátů
- menší lžička skořice nebo perníkového koření
V míse smícháme všechny sypké suroviny. V mixéru důkladně rozmělníme datle, banán a dýni, přidáme cuketu, vejce a sladidlo. Tekutou směs vmícháme do té sypké a podle potřeby přidáme vodu.
Těsto přesuneme do formy vymazané například kokosovým olejem nebo přepuštěným máslem a pečeme na 190 °C do ztuhnutí, tedy asi 30–40 minut.
Autor: Marek Řípa | Rubrika: Tipy | Přidáno: 12.07.2019 0