Výživový poradce radí: Nehubnete? Přidejte na tucích!

Výživový poradce radí: Nehubnete? Přidejte na tucích!

Každý druhý člověk začíná své hubnutí tím, že ze svého jídelníčku vyřadí téměř veškerý příjem tuků. To je velice špatný přístup, jelikož pro metabolismus spalování tuků jsou tuky velice důležité! Samozřejmě se bavíme převážně o tucích zdravých – rostlinných.

Jak rozdělit příjem tuků:

Příjem tuků by měl být správně rozložen v poměru rostlinné : živočišné 3:1. Takový příjem tuků je zcela v pořádku a v našem těle nastaví ty správné podmínky pro pálení přebytečných tuků uložených v těle. Nefunguje to tak, že když tuky nepřijmete, tělo si je vezme z tukových zásob. Tělo je chytré, přebere si energii z bílkovin a sacharidů a tuky se vám budou krásně hřát na těch stejných místech, kde už nějakou tu dobu leží. Což předpokládám nechcete.

Příklad ideálního rozložení tuků v pokrmu:

Rukolový salát s červenou řepou, avokádem, ořechy a balkánským sýrem.

Zdroje rostlinných tuků

  • Ořechy
  • Olivový olej
  • Avokádo

Zdroje živočišných tuků

  • Balkánský sýr

5 tipů které doporučuji dodržovat!


  1. Přijímejte rostlinné tuky z kvalitních zdrojů. Avokádo, ořechy, za studena lisované oleje.
  2. Vyhybejte se rafinovaným tukům a transmastným kyselinám. Nepoužívejte ztužené tuky a margaríny, tyto suroviny nenesou žádné benefity.
  3. Zvyšte příjem omega-3 mastných kyselin. Zdrojem jsou ryby, ořechy a za studena lisovaný řepkový olej.
  4. Vyhýbejte se zbytečně tučným masům, vybírejte maso, které není tukem prorostlé, bohatě postačí, když bude maso pokryto tukem z vnější části. Při pečení dodá masu tu správnou chuť a zbytek odkrojíte.
  5. Kontrolujte rovnováhu mezi příjmem tuků omega-3 a omega-6, udržujte ho někde mezi 1:11:5, tuto hranici nepřekračujte.

 

 

Autor: Marek Řípa | Rubrika: Tipy | Přidáno: 06.06.2022 0

Partneři

Vitatrend.cz

Všechna práva jsou vyhrazena © 2015

Vytvořilo: Internetová agentura Beneficio