Dýně nejen pro Halloweenskou dekoraci - objevte v ní kus zdraví!

Dýně nejen pro Halloweenskou dekoraci – objevte v ní kus zdraví!

Halloweenské šílenství se blíží do svého velkého finiše. Tento svátek se rozšiřuje pomalu i k nám a to v podobě vydlabávaných a vyřezávaných dýní, které zdobí nejednu domácnost. Co ale s vydlabaným prostředkem? Rozhodně nevyhazovat! V dýni se totiž schovává kus zdraví! A jaké že jsou tedy její účinky?

  1. Dýně obsahuje opravdu hodně vlákniny!

    V jednom šálku dužiny z dýně jsou obsaženy zhruba 3 gramy vlákniny, které má v dnešní době většina lidí nedostatek. Vlákninu potřebujeme kvůli jejím skvělým účinkům:

    – Snižuje riziko srdečních chorob
    – Snižuje vysoký tlak a cholesterol
    – Napomáhá trávení
    – Bojuje proti zácpě
    – Zvyšuje obranyschopnost organismu
    – Napomáhá našemu zdraví

  2. Rozvíjí naši paměť a zvyšuje koncentraci

    Dýně obsahují látku lutein, která se řadí mezi karotenoidy. Je známá pro svůj vynikající účinek na náš zrak. To zdaleka není vše, co umí! Zlepšuje naše kognitivní funkce, do kterých patří učení, paměť, koncentrace a soustředění.

    pumpkinsoup

  3. Silnější imunitní systém

    Nadcházející období je plné chřipek a jiných nachlazení. Obrňte svou imunitu pomocí dýně! Ne nadarmo je její hlavní sezóna od října do prosince. Příroda k tomu má svůj důvod. Dýně jsou skvělým zdrojem vitaminu A, C, zinku a antioxidantů, které posilují naši imunitu.

  4. Nezapomínejte na svůj zrak

    Již jsme zmínili, že dýně obsahuje karotenoidy, které jsou důležité pro náš zrak. Dokáží totiž působit preventivně proti očním onemocněním, degeneraci očí způsobené věkem a dokonce proti šedému zákalu.

  5. Silnější srdce

    Používejte i dýňová semínka! Obsahují totiž fytoestrogeny, které dokáží kontrolovat hladinu cholesterolu a zlepšit zdraví vašeho srdce.

  6. Lepší spánek a nálada

    O lepší spánek i náladu se vám opět postarají dýňová semínka. Obsahují látku zvanou tryptofan, z které se v těle vytváří serotonin. To už vám něco říká? Jasně! Je to látka zodpovědná za dobrou náladu a pocit štěstí! Pokud ho má vaše tělo nedostatek, dýňová semínka jsou skvělým způsobem, jak tělu pomoci.

Autor: Lucie Kovandová | Rubrika: Jídlo Tipy | Přidáno: 28.10.2016 0

Partneři

Vitatrend.cz

Všechna práva jsou vyhrazena © 2015

Vytvořilo: Internetová agentura Beneficio