Žlučníková dieta

Žlučníková dieta

Příznaky onemocnění žlučníku

Jak zjistíme, že i my patříme mezi lidi, kteří mají se žlučníkem problémy? Dost pravděpodobně se náš žlučník ozve sám, po konzumaci určitých nevhodných potravin. Začne vás bolet pod pravým žebrem, někdy i v nadbřišku a to dost intenzivně. Bolest může doprovázet zvracení nazelenalých šťáv a horečka. Ve většině případů se bude jednat o žlučníkové kameny, které se dnes již dají jednoduše operativně odstranit a tyto problémy tak časem odezní. Do té doby a chvíli po operaci ale budete muset dodržovat žlučníkovou dietu.

Pokud vás žlučníkový záchvat postihne, připravte se na to, že může trvat i tři hodiny. Úlevovou polohu naleznete na levém boku, když se stočíte do klubíčka. Pomůže vám hořký čaj a jinak hladovka. Po záchvatu zkuste začít na suchých rohlících (starších). Pokud to vaše tělo přijme s povděkem, můžete druhý den zkusit jíst netučnou bramborovou kaši (bez másla) nebo suchou rýži.

A jak se člověk ke žlučníkovým kamenům vůbec dopracuje? Většinou k tomu napomohou genetické dispozice. Ale samozřejmě na to má největší vliv náš životní styl – vysoký cholesterol, častá konzumace tučných smažených jídel a obezita.

shutterstock-373482160

Zásady žlučníkové diety

Lidé, kteří mají jakékoliv problémy se žlučníkem, by se měli vyvarovat především tučným, hodně kořeněným, nadýmavým jídlům a vyhnout se konzumaci alkoholu a perlivých nápojů. Je vhodné jíst vícekrát denně v menších porcích. Dalším důležitým faktorem, který bývá často podceňován je obyčejné dodržování pitného režimu. Voda ředí žluč a můžeme tak předejít žlučníkovým kamenům.

Příprava pokrmů

Fakt, že byste neměli konzumovat tučná a smažená jídla bohužel zužuje okruh, jak tepelně upravovat své pokrmy. Nejvhodnější formou tepelné úpravy tak pro vás bude pečení a dušení bez tuku na vodě nebo příprava pokrmů v páře. Pára má i velkou výhodu v tom, že zachová v potravě největší podíl živin a vitaminů.

Výhody žlučníkové diety

Je nám jasné, že jsme vás právě nepotěšili. Lidé mají tendenci představovat si všechna omezení, která budou muset dodržovat. Věřte ale, že si brzy zvyknete a přinese vám to i své výhody! Jíst totiž budete lehce stravitelná jídla, která nebudou zatěžovat vaše trávicí ústrojí. To s sebou přinese pár kilogramů dole a budete se cítit daleko vitálněji. Díky této dietě si udržíte nízký cholesterol a budete dodržovat zásady zdravé výživy.

21

Potraviny vhodné při žlučníkové dietě:

 

  • nízkotučné mléčné výrobky
  • obilniny – rýže, ovesné vločky, těstoviny
  • pšeničný chléb
  • med
  • bílý, hroznový a třtinový cukr
  • koření pouze nedráždivé a nepálivé – petrželka, kopr, pažitka, bazalka, majoránka, kmín, bobkový list, červená sladká paprika
  • zelenina – nenadýmavá, nepálivá, bez semínek
  • ovoce
  • ryby – libové
  • libové maso – hovězí, telecí, kuřecí, krůtí, králičí, vepřové
  • uzeniny – pouze nízkotučná libová šunka
  • polévky
  • rajský protlak (jemný)
  • tuky – málo olejů, margaríny

Nevhodné potraviny při žlučníkové dietě:

 

  • tučné mléčné výrobky
  • majonéza, tatarská omáčka, dresingy, horčice
  • uzeniny (kromě libové šunky)
  • tučné maso a tučné ryby
  • žloutky
  • čerstvé, sladké a smažené pečivo
  • čerstvý chléb
  • celozrnné pečivo a chléb
  • káva, alkohol, perlivé nápoje
  • sladkosti, kakao
  • zelenina – česnek, cibule, pálivá paprika, zelí, luštěniny, sója
  • ovoce – rajčatová semínka, jablečná slupka, kokos
  • dráždivé a pálivé koření
  • nadýmavé potraviny
  • tučné omáčky
  • tučné vývary
  • polévky ze zakázané zeleniny
  • smažená a obalovaná jídla
  • jídla připravovaná na tuku
  • oříšky

Reakce žlučníku na výše zmiňované potraviny jsou samozřejmě i dost individuální záležitost. Někomu problém dělat nemusejí, druhý za to tvrdě zaplatí v podobě žlučníkového záchvatu. Časem si tak sami musíte přijít na to, co váš žlučník snese a v jakém množství.

Autor: Lucie Kovandová | Rubrika: Jídlo Tipy | Přidáno: 20.12.2016 0

Partneři

Vitatrend.cz

Všechna práva jsou vyhrazena © 2015

Vytvořilo: Internetová agentura Beneficio