Bazalka
Bazalka je aromatická rostlina původem z Indie. Ano také jsem se nestačil divit, ale Indové si z ní dělají čaj už nějakých pár set let. Bazalka má svou vyjímečnou chuť i vůni, obsahuje éterické oleje a běžně se používá jako afrodiziakum.
Obsahuje léčivé látky jako: třísloviny, flavonoidy, glykosidy a další. Bazalka take rozvíjí chuť k jídlu a působí kladně na trávení a také proti nadímání.
Je známo, že dokáže zmírňovat deprese, pomáhá s nespavostí a při migréně.
Italové si jí tedy tak trošku přivlastnili, ale je pravda, že v italské kuchyni našla bazalka největší využití. Používali ji ale také už dávní Římané, kteří ji říkali bylinka rozkoše, jelikož zvyšuje sexuální výkonnost.
Tuto bylinku lze pěstovat i doma v truhlíku na slunném místě. Není nad to mít doma čerstvé bylinky po ruce, zejména při vaření.
Jak využít bazalku v kuchyni:
1. Do baget/sendvičů
2. Výborný doplněk do salátů
3. Příprava italských omáček
Nejoblíbenější jídlo, kde bazalka hraje hlavní roli, jsou určitě spaghetti pesto:
- 50 g čerstvých bazalkových listů
- 100 ml paneneského olivového oleje
- 6 lžic strouhaného parmazánu
- 1 stroužek česneku
- 1 lžíce piniových oříšků
- špetka soli
Tyto suroviny rozmačkáme v hmoždíři, jestli nemáte hmoždíř použijte tyčový mixér.
Podáváme se spaghettama uvařenými al dente.
K tomu jednu sklenku dobrého bílého vína a máte skvělé lehké jídlo do teplých letních dnů.
Autor: Marek Řípa | Rubrika: Jídlo | Přidáno: 20.04.2015 0