Bazalka

Bazalka

Bazalka je aromatická rostlina původem z Indie. Ano také jsem se nestačil divit, ale Indové si z ní dělají čaj už nějakých pár set let. Bazalka má svou vyjímečnou chuť i vůni, obsahuje éterické oleje a běžně se používá jako afrodiziakum.

Obsahuje léčivé látky jako: třísloviny, flavonoidy, glykosidy a další. Bazalka take rozvíjí chuť k jídlu a působí kladně na trávení a také proti nadímání.

Je známo, že dokáže zmírňovat deprese, pomáhá s nespavostí a při migréně.

Italové si jí tedy tak trošku přivlastnili, ale je pravda, že v italské kuchyni našla bazalka největší využití. Používali ji ale také už dávní Římané, kteří ji říkali bylinka rozkoše, jelikož zvyšuje sexuální výkonnost.

Tuto bylinku lze pěstovat i doma v truhlíku na slunném místě. Není nad to mít doma čerstvé bylinky po ruce, zejména při vaření.

 

Jak využít bazalku v kuchyni:

1. Do baget/sendvičů

2. Výborný doplněk do salátů

3. Příprava italských omáček

 

basil-leaf

Nejoblíbenější jídlo, kde bazalka hraje hlavní roli, jsou určitě spaghetti pesto:

  • 50 g čerstvých bazalkových listů
  • 100 ml paneneského olivového oleje
  • 6 lžic strouhaného parmazánu
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce piniových oříšků
  • špetka soli

Tyto suroviny rozmačkáme v hmoždíři, jestli nemáte hmoždíř použijte tyčový mixér.

Podáváme se spaghettama uvařenými al dente.

K tomu jednu sklenku dobrého bílého vína a máte skvělé lehké jídlo do teplých letních dnů.

Autor: Marek Řípa | Rubrika: Jídlo | Přidáno: 20.04.2015 0

Partneři

Vitatrend.cz

Všechna práva jsou vyhrazena © 2015

Vytvořilo: Internetová agentura Beneficio