Recept na domácí sušená rajčata
Domácí sušená rajčata si zamilujete a ušetříte spousty peněz. Příprava je jednoduchá a chuť s kupovaným zbožím je nesrovnatelná. Nejvíce se vyplatí dělat v létě, ze své vlastní odrůdy nebo z rajčat od vaší babičky, která vám dá plnou igelitku každou letní návštěvu. Nicméně dá se dělat i z kupovaných a teď v zimě nejlépe z cherry rajčátek!:)
Ingredience:
- 1 kg oválných zralých rajčat
- 8 – 10 stroužků česneku
- 3 – 4 lžíce sušené bazalky
- čertvá bazalka dle chuti
- olivový olej
- mořská sůl
Postup:
Rajčata rozkrojte na příč a poklaďte je na plech na pečení. Rajčata osolte a posypte sušenou bazalkou. Troubu předehřejeme na 180 stupňů celsia. Poté vložíme rajčata do trouby a sušíme 30 minut. Troubu stáhněte na 140 stupňů celsia, sušte dalších 30 minut a nakonec naposledy snížíme teplotu na 100 stupňů a dosušíme dalších 30 minut. Rajčata necháme vychladnout a poskládáme do předem připravených sklenic společně s plátky česneku. Podle chuti můžete přidat i kapari. Na závěr sklenice zalijte olivovým olejem a máte hotovo! Po cca týdnu chutnají nejlépe! Sušená rajčata se skvěle hodí do těstovin či salátů nebo si jimi můžete vylepšit klasické caprese. Dobrou chuť!