Pozor! Agáve sirup není tak zdravý, jak vypadá!
Klasickému cukru se chce každý, kdo se snaží žít zdravě, zcela vyhnout. Přeci jen si ale potřebujeme osladit život (nebo třeba čaj, kávu :) ), a tak hledáme alternativy k bílému cukru. V dnešní době o tyto alternativy není nouze, problém však nastává, pokud sáhneme po agáve sirupu. Proč?
Nejprve si vysvětlíme proces zpracování glukózy, abychom pochopili, proč je agáve sirup stejně špatný, ne-li horší pro naše zdraví než bílý cukr. Glukóza, kterou přijímáme právě z klasického cukru má svůj metabolismus. Po tom, co se nám dostane do krve, slinivka břišní začne produkovat insulin, který napomáhá dostat se glukóze dostat se na cílová místa – do buněk, odkud ji využíváme jako energii. Pokud tedy nesladíme přespříliš a glukózu opět spálíme naší aktivitou, nic tak strašného se zase neděje. Jestli to s cukrem přeháníte, slinivka nestíhá vyprodukovat dostatek insulinu a glukóza tak zůstává v krvi. Dostáváte se do stavu hyperglykémie a pokud tento stav trvá dlouho, propracujete se pravděpodobně k cukrovce typu 2.
Agáve sirup je ale vyráběn z kaktusu. Neobsahuje tak v sobě glukózu, ale fruktózu. Ta má odlišný metabolismus. Pokud sníme ovoce, kde je fruktózy přirozené množství, začnou fruktózu rozkládat naše játra. Fruktóza totiž ke svému zpracování v našem organismu nepotřebuje žádný insulin (právě zde vznikl omyl o agáve sirupu jako zdravé potravině – neovlivňuje hladinu insulinu a má nízký tudíž nízký glykemický index). Játra fruktózu zpracují a opět ji můžeme využít jako energii – vše je v pořádku. Problém nastává, když začneme fruktózu konzumovat v její koncentrované formě – ve sladidlech či sirupech. Například kukuřičný sirup, před kterým nás dnes již všichni výživový poradci varují, může obsahovat 55 % fruktózy. Agáve sirup obsahuje fruktózy dokonce 75 – 95 % a je tak nejhorší možnou variantou z těchto sirupů. Pokud se nám totiž dostane do krve větší množství fruktózy, je to celkem nápor na naše játra. Ty nestíhají fruktózu zpracovat, a tak se začne přeměňovat v tukové zásoby. A to většinou na těch nejhorších místech. Navíc jsou naše játra přetížena a můžeme se propracovat až ke ztukovatění jater, což je nemoc, kterou většinou trpí až starší lidé, pokud konzumují velké množství alkoholu. Tímto zdravotním problémem již trpí i děti v USA, které konzumují fruktózová sladidla běžně.
Pokud tedy nechcete, aby vaše snaha o zdravý životní styl nebo vysněnou postavu, dopadla přesně naopak, raději se agáve sirupu vyhněte. Opět zkrátka platí, že všeho má být střídmě a je tedy lepší omezit slazení na minimum. Jedna lžička cukru do kávy nás nezabije, ale nic se nemá přehánět.
Autor: Lucie Kovandová | Rubrika: Jídlo Tipy | Přidáno: 06.10.2018 0