Čím mám sladit?

Čím mám sladit?

Ze všech stran slyšíme, jak je špatné používat bílý cukr. Třtinový vlastně také není takový zázrak a agáve sirup se ukázal jako naprostá katastrofa na poli zdravé výživy. Ale čím tedy vlastně můžeme sladit? Jsou potraviny, u kterých se bez trochy cukru zkrátka neobejdeme a osladit si život chce občas každý z nás. Níže přinášíme přehled sladidel, kterými lze nezdravé slazení nahradit!

Melasa

Fotolia63668278SubscriptionMonthlyM

Melasa je produkt, který vzniká při výrobě cukru. V tomto tmavém, hustém sirupu se skrývají minerály, vitaminy skupiny B, železo a další látky.

Javorový sirup

syrup

Javorový sirup je skvělým zdrojem zinku a manganu. Občas si s ním proto život osladit můžete. Ale pozor! Má vysokou kalorická hodnotu, takže s množstvím opatrně!

Med

Honeycombs with spoon

Med obsahuje velké množství vitaminů, minerálů. Navíc pomáhá předcházet kornatění tepen, snižuje krevní tlak, uklidňuje při nespavosti. Je to ale kalorická bomba, proto ho užívejte s rozvahou, pouze jednou za čas.

Diaben

diaben

Diaben je přírodní sladidlo složené z gurmaru, kyseliny alfa lipoové a extraktu z kůry skořicovníku. Gurmar přispívá k udržení zdravé hladiny cukru v krvi, kyselina alfa lipoová chrání buňky před poškozením a extrakt  z kůry skořicovníku zlepšuje citlivost tkání k inzulinu. Pro všechny tyto vlastnosti je to vhodné sladidlo i pro diabetiky.

Stévie

stevia-substitute

Stévie má velmi dobrý vliv na zdraví. Používali ji ke slazení už indiání. Je nekalorická, glukózu uvolňuje do krve postupně, nekazí zuby, podporuje funkci slinivky břišní a navíc tlumí chuť na sladké. Je tak ideálním sladidlem v redukční dietě.

Autor: Lucie Kovandová | Rubrika: Jídlo Tipy | Přidáno: 25.05.2017 0

Partneři

Vitatrend.cz

Všechna práva jsou vyhrazena © 2015

Vytvořilo: Internetová agentura Beneficio