Dali byste si výbornou dýňovou polévku? Máme recept!
Co budete na naši dýňovou polévku potřebovat?
- dýně Hokaido (tuto odrůdu nemusíme loupat) – 800 g dužiny bez semínek, nakrájené na kostičky
- 2 lžíce másla
- 1 cibule – jemně nakrájená
- 2 stroužky česneku – jemně nasekaného
- 600 ml zeleninového vývaru (nebo vody, pokud nemáte)
- 50 ml sójové smetany
- 1 čerstvá chilli paprička – jemně pokrájená
- sůl a pepř na dochucení
A jak na to?
Dýni si nejprve omyjeme, rozkrojíme a vnitřek vydlabeme lžící. Dýni nakrájejte na kostičky.
Semínka nemusíte vyhazovat! Stačí je v troubě na co nejnižší počet stupňů (aby se nezničily prospěšné látky) vysušit. Párkrát v týdnu si část z nich můžete vyloupat a konzumovat – jsou velice zdravé! A teď již zpět k našemu receptu :)
Na pánvi si rozpustíme dvě lžíce másla a přihodíme pokrájenou cibulku a česnek. Lehce osmahneme, přihodíme dýni, kterou jsme pokrájeli na kostičky a lehce osmažíme. Osolte dýni a zalijte vývarem nebo vodou, podle toho, co máte k dispozici. Přiveďte k varu a vařte cca 20 minut, než dýně změkne. Stáhněte z ohně a rozmixujte tyčovým mixérem nebo v kvalitním smoothie makeru, který to umožňuje. Poté polévku vraťte na plotnu, přidejte pokrájené chilli, přilijte smetanu a dochuťte. Můžete dozdobit dýňovým olejem a semínky. Dobrou chuť!
Autor: Lucie Kovandová | Rubrika: Jídlo Recepty | Přidáno: 24.09.2024 0