Nejzdravější zelenina - TOP 20

Nejzdravější zelenina – TOP 20

1. Celer

Typická zelenina našich zahrad je díky nízkému obsahu kalorií a množství vlákniny skvělou potravinou do každé diety. Vláknina zlepšuje trávení a zbaví vás přetrvávající zácpy. Kromě toho vám celer pomůže upravit cholesterol a snížit tlak krve. Díky obsahu vitamínů A, C, E a K posílí oslabený imunitní systém.

2. Petržel

Nechutná vám v poslední době jíst? Chuť k jídlu dokáže zvýšit petržel. A nejen tu. Petržel se považuje i za účinné afrodisiakum a má schopnost zvýšit libido žen i mužů. Jeho kořen i nať je nejzdravější zelenina i proto, že zlepšuje elasticitu cév a díky obsahu železa podporuje krvetvorbu. Konzumaci petržele byste měli zvýšit, když máte akné a zvětšené póry.

3. Mrkev

Asi ne úplně nejzdravější zelenina světa, ale mrkev je dobrá na oči díky beta karotenu, který se přeměňuje na vitamin A. Proto její konzumaci jako prevenci vzniku katarakty a zhoršení zraku doporučuje nejeden lékař. Obsah antioxidantů a vitamínů jí dává schopnost zabraňovat předčasnému stárnutí buněk a chránit pokožku před sluncem. Kousání syrové mrkve zlepšuje zdraví ústní dutiny. Zvyšuje prokrvení dásní, podporuje tvorbu slin, očišťuje dásně a sklovinu od zbytků jídla.

mrkev

4. Salátová okurka

Vynikající a chutná okurka je další nejzdravější zelenina. Okurka s vysokým obsahem vody určitě ve zdravém jídelníčku nesmí chybět. Hydratuje, ale na druhé straně má močopudný účinek. Proto je vhodná například do diety a také pro detoxikaci. Kromě vody obsahuje draslík, fosfor, mangan, sodík, zinek, vitamíny (především A, C, B) a antioxidanty. I právě proto podporuje imunitní systém, trávení a přispívá k celkovému zdraví.

5. Ředkvička

Bílá? Červená? Černá nebo fialová? Je to jen na vás jaká vám chutná nejvíce. Každý druh ředkvičky vyniká pozitivními účinky na zdraví. Mezi ně patří zejména antibakteriální a antimykotický účinek, schopnost snížit cholesterol a zabránit tvorbě močových kamenů. Ne nadarmo je na seznamu nejzdravější zeleniny. Ředkvička vám pomůže i tehdy, pokud vás trápí dráždivý kašel a nachlazení. Připravte si ředkvičky polévku, pomazánku nebo ji snězte jen tak syrovou.

6. Chřest

Lahodný a lehce stravitelný chřest vám pomůže zbavit se všech škodlivin i bez toho, že byste chtěli detoxikovat. Chřest působí močopudně a také vám pomůže s vyprazdňováním stolice. Organismus zbavuje kyselosti. Chřest je vhodný i pro těhotné ženy a je ideální zeleninou při cukrovce. Normalizuje totiž hladinu cukru v krvi.

APE5296a4_shutterstock_103527314

7. Rajčata

Věděli jste, že jedno rajče denně pokryje doporučenou denní dávku vitamínu C pro dospělého člověka? Kromě toho obsahují i ​​další vitaminy (A, B, E), díky čemuž rajče podporuje imunitu zejména v chřipkovém období. Rutin a quercetin jsou antioxidanty s protinádorovým účinkem. Další účinky jsou například: podpora produkce žaludečních šťáv, podpora trávení a práce jater.

8. Avokádo

Avokádo se stále považuje za exotickou zeleninu. Pokud jste ho dosud nezkusili, určitě by vás o jeho konzumaci měli přesvědčit následující řádky. Avokádo plné vitamínů a draslíku upevní zdraví vašeho srdce. Přispívá k normalizaci krevního tlaku a přesto, že je zdrojem tuku, upravuje hladinu „špatného“ cholesterolu v krvi. Pravidelná konzumace avokáda snižuje množství glukózy v krvi a také je důležitá pro výživu nervových buněk.

9. Rukola

Rukola, zelená rostlinka je skvělým doplňkem stravy. Je vhodná i pro vegetariány, protože je skvělým zdrojem bílkovin, vápníku a vitamínů, které v bezmasé stravě mohou chybět. Její konzumace se doporučuje jako prevence vzniku Alzheimerovy choroby, kardiovaskulárních onemocnění a osteoporózy. Je to zejména díky vitamínu K, což je jedna z nejpřednějších složek rukoly.

rukola-Kopírovat-800x416

10. Salát

Jste názoru, že salát je jen pro králíky? Určitě ho ihned přehodnoťte. Hlávkový salát je chutná a křupavá zelenina, která vás zbaví únavy a zvýší vaši výkonnost. Kromě toho zlepšuje trávení a díky vláknině vás zbaví nepříjemné zácpy. Možná jste to nevěděli, ale hlávkový salát obsahuje více než 90% vody, takže je více než vhodný do redukční diety.

11. Zelí

Červené nebo bílé, syrové nebo kvašené? Je jen na vás, na jaké máte dnes chuť. Zelí je přírodní probiotikum a zásobí střevo prospěšnými mikroorganismy. Ty posilují zdraví střev, zlepšují trávení i imunitu. Na konzumaci je vhodná i zelná šťáva. Ta snižuje krevní tlak a cholesterol, léčí žaludeční a dvanáctníkové vředy.

12. Špenát

Zahoďte za hlavu předsudky ze školních dob a začněte jíst špenát. Špenát je totiž listová zelenina, která zasytí a současně má nízký obsah kalorií. Je výživná, podporuje růst svalové hmoty a přispívá ke zdraví zubů i kostí. Špenát je nejzdravější zelenina i proto, že sprůchodňuje cévy, pročišťuje je a snižuje vysoký tlak. Jíst ho můžete na velké množství způsobů. Skvělým typem jsou například smoothie nápoje, ke kterým špenát neodmyslitelně patří.

zahrada-zelenina-spenat-1

13. Brokolice

Tato košťálová zelenina lehká na přípravu vás nikdy neomrzí. Připravit si z ní můžete hodně jídel počínaje polévkami, přes saláty a přílohy k masu. Brokolice je zdrojem bílkovin, podporuje růst svalů a pevnost kostí. Brokolice obsahuje množství antioxidantů. Ty vychytávají volné radikály a mají protinádorové účinky. Má také uklidňující účinek na nervový systém a podporuje činnost mozkových buněk.

14. Květák

Brokolici podobná zelenina je květák. Dá se říci, že má i podobné účinky na celkové zdraví a lze jej považovat za superpotravinu. Květák je jedna z potravin, která vás ochrání před častými infekcemi a chřipkovými onemocněními zejména v přechodném období. Posiluje imunitu, za což je zodpovědný hlavně vitamín C a E. Trápí vás slabé a lámuce se nehty? Květák vám může pomoci. Stimuluje růst a regeneraci buněk.

15. Batáty

Vyměňte obyčejně brambory za sladké a dopřejte si přílohu s nižším glykemickým indexem (GI). Ačkoli by vás název této zeleniny mohl zmást, sladké brambory jsou opravdu zdravější. I právě kvůli nižšímu GI jsou vhodnější pro diabetiky. Díky obsahu sacharidů jsou skvělou formou energie, a protože obsahují beta karoten, patří i mezi zdroje vitamínu A. Jejich konzumace je tedy prevencí vzniku šerosleposti a také mají protinádorové účinky.

02-800x600

16. Cuketa

Cuketa má málo kalorií, ale mnoho živin – kromě vody obsahuje hořčík, vápník, draslík, železo, vitaminy (A, C, B) vlákninu a karoteny. Zelenina s tímto složením prostě zdravá musí být! Cuketa vám pomůže udržet si štíhlou linii a také pevné zdraví. Tělo zbavuje kyselosti a škodlivin, zrychluje metabolismus a v neposlední řadě vás ochrání před vznikem nebezpečných kardiovaskulárních onemocnění.

17. Dýně

Pokud jste si dosud zvykli z dýně vyrábět podzimní domácí dekorace, určitě byste to měli změnit. Dýně je další nejzdravější zelenina, která v tomto seznamu určitě nesmí chybět. Dýně je skvělým zdrojem draslíku. Ten je důležitý pro normalizaci krevního tlaku, udržení acidobazické rovnováhy našeho organizmu a také pevnost kostí. Kromě toho je podobně jako mrkev zdrojem karotenoidů. Muži trpící onemocněními prostaty, by měli sáhnout po dýňových semínkách.

18. Cizrna

Cizrna patří mezi bezlepkové luštěniny považované za bílkovinnou bombu. Je vhodná pro vegany, vegetariány, těhotné ženy a také celiaky. Dodá dostatek energie a zasytí na delší dobu. Významný účinek cizrny je na trávicí trakt. Zatočí s pomalým metabolismem, špatným trávením a také je vhodná, pokud vás trápí žaludeční vředy. Výhodou je, že na rozdíl od ostatních luštěnin nenafukuje. Dále cizrna podporuje zdravý růst nehtů, což ocení zejména ženy.

stažený soubor

19. Červená řepa

Červená řepa je jednoznačně další nejzdravější zelenina. Dokonce se považuje za přírodní antibiotikum a má antiseptické účinky. Obrátit se na její zdraví prospěšné účinky byste se měli, pokud trpíte menstruačními bolestmi, anémií, lámajícími se nehty, vlasy a oslabenou imunitou.

20. Artyčok

Atypická zelenina – artyčok uzavírá náš seznam nejzdravějších druhů zeleniny. A není to jen tak pro nic za nic. Artyčok působí protizánětlivě a má pozitivní účinek na práci jater a produkci žluči. Artyčok je další zeleninou pro lepší trávení a rychlejší metabolismus. Odstraňuje nepříjemnou plynatost a podporuje pravidelnou stolici.

14241

Každý druh zeleniny obsahuje jiné spektrum a množství vitamínů, antioxidantů a minerálů. Právě proto je důležité, aby byl jídelníček pestrý a objevovaly se v něm ty nejrůznější druhy.

Autor: Lucie Kovandová | Rubrika: Jídlo Tipy | Přidáno: 12.11.2019 0

Partneři

Vitatrend.cz

Všechna práva jsou vyhrazena © 2015

Vytvořilo: Internetová agentura Beneficio