Vyzkoušejte naše zimní prohřívací menu – byliny vás zahřejí
Síla bylin je využívána již po staletí, ať jim věříte, či nikoli. Byliny využívané v kuchyni mají především harmonizační účinek, ale teď v zimě nás umí i krásně prohřát.
odkaz -> Zde seženete všechny dostupné sypané byliny <- odkaz
V prohřívání je určitě královnou kořen zázvoru, kurkumy, česnek, badyán, hřebíček, oregano, pažitka, tymián. Tyto byliny nám navíc díky svým dezinfekčním schopnostem dodávají sílu a vitalitu po celou zimu. Skvěle se hodí do luštěnin, celozrnných obilovin, krup, které by měly být základem zimního jídelníčku a to jak v podobě přílohy k hlavnímu jídlu nebo přímo jako hlavní jídlo v kombinaci se zeleninou. Vyzkoušejte naše zimní prohřívací menu.
Snídaně je základ celého dne. V zimě více než jindy je potřeba náš metabolismus rozpohybovat teplým pokrmem. Vybírat si můžete z celé řady krémových prohřívacích polévek nebo kaší.
Krémová cizrnová polévka se sezamem
Na ghí necháme zesklovatět cibuli, přidáme kurkumu a chvíli společně restujeme. Poté zalijeme litrem vody, přidáme na kostičky nakrájenou ředkev a petržel, uvařenou naklíčenou cizrnu a vše společně 20 minut vaříme. Až je ředkev i petržel měkká sundáme ze sporáku a necháme stranou. Asi po 10 minutách, až polévka trochu vychladne, přidáme 2 lžíce Misa, 1-2 česneky a lžíci sezamu. Celý obsah rozmixujeme dohladka. Na závěr posypeme sezamovým semínkem.
Jako základ obědu si zvolíme kernotto. Je to vlastně kroupa ze špaldy, která má lehce oříškový nádech a navíc v našem těle umí rozpouštět přebytečné hleny. Jelikož chceme naše tělo prohřívat, volíme zeleninovou přílohu grilovanou či vařenou v páře a plátek masa dle vlastního výběru.
Krůtí steak s kernottem a zeleninou
Nejprve si připravíme zeleninu. Řepu, mrkev a batát si nakrájíme na kostičky, dáme do misky a zakápneme olivovým olejem, balzamikovým octem a špetkou soli. Necháme hodinu marinovat. Poté přendáme do alobalu, uzavřeme do balíčku a v troubě na 180°C asi hodinu pečeme. Na závěr pokapeme citronem. Kernotto propláchneme, zalijeme vodou (1,5cm nad kroupu), osolíme a dáme vařit. Od bodu varu 20minut vaříme, poté necháme dalších 20 minut dojít. Krůtí maso naklepeme, osolíme, ochutíme bylinkami (majoránek, tymián, šalvěj) a na rýžovém oleji zprudka restujeme.
Večeři nám vyřeší pomazánky. Velmi oblíbenou je pomazánka z pohanky, která je známá díky své chuti, jako rostlinná škvarková pomazánka. Na přípravu potřebujeme 100g pohanky kroupy, kterou předem namočíme a uvaříme doměkka, poté rozmixujeme na kaši. Na přepuštěném másle osmahneme velkou cibuli dorůžova, přidáme rozmačkaný česnek a až se rozvoní, přidáme do vychladlé pohankové kaše. Ochutíme lahůdkovým droždím, lžíci hořčice, osolíme (vyzkoušejte umeocet), opepříme a podle chuti přidáme majoránku. Přimícháme nadrobno nakrájenou kyselou okurku a necháme uležet v lednici. Podáváme s kváskovým žitným chlebem.
Pokud Vás v průběhu dne přece jen přepadne pocit hladu, vyzkoušejte ojedinělé levandulové cookies. Vykouzlení této luxusní svačinky Vám zabere asi 20 minut.
Levandulové cookies – recept zde
Třtinovou šťávu (cukr) vyšleháme s vejcem do tuhé pěny, přidáme rozpuštěné máslo. V druhé misce smícháme pohankovou celozrnnou mouku, prášek do pečiva bez fosfátů, skořici a promícháme. Sypkou směs vsypeme k vyšlehanému vajíčku a vypracujeme těsto do podoby drobenky. Přidáme na malé kousky nasekanou čokoládu a levandulový květ, promícháme. Na závěr přilijeme 200-250ml vlažné vody (podle savosti mouky) a už jen jemně zamícháme. Těsto je tuhé tak akorát, ať můžeme cookies nandávat na plech lžící. Pečeme ve vyhřáté troubě na 170°C 15 minut.