Připravujeme lahodné dezerty Sous-Vide
Když se řekne Sous-Vide, nejspíš nás napadne příprava steaků, zeleniny i jiných delikates. Ale věděli jste, že při konstantní nízké teplotě připravíte i chutné dezerty? Varná lázeň je proto skvělá k přípravě celého menu. Máme pro vás skvělé recepty. Pojďte se inspirovat.
Limetkový koláč
Na náplň potřebujeme
- ½ šálku šťávy z čerstvých limetek
- 400 g sladkého kondenzovaného mléka
- 4 vaječné žloutky
Na korpus potřebujeme
- 1 kávovou lžičku (5 g) másla na potření formy
- 5 kávových lžiček (85 g) rozpuštěného másla
- 1 ½ šálku (150 g) nadrcených sušenek
- 30 g bílého cukru
Na polevu si připravíme
- 120 ml vysokoprocentní smetany
- 2 limetky na ozdobu
A jdeme na to!
Lázeň Sous-Vide nahřejte na 82 °C. Všechny ingredience na náplň dobře smícháme dohromady. Nalijeme ji do varného sáčku, pomocí vakuovací baličky odstraníme vzduch a sáček uzavřete. Dáme jej do lázně na 30 minut.
Mezitím připravíme korpus. Mísu vymažeme máslem. Ve velké míse lžicí smícháme rozdrcené sušenky, cukr a rozpuštěné máslo. Směs rovnoměrně rozprostřeme do formy na koláč a stlačíme (například pomocí skleničky nebo obrácené lžíce). Dáme vychladit do lednice, aby korpus ztuhnul.
Po třiceti minutách ve varné lázni vyndáme náplň a obsah promasírujeme tak, aby se promíchal. Otevřeme a náplň vylijeme na korpus. Necháme vychladnout při pokojové teplotě asi půl hodiny a poté dáme minimálně na dvě hodiny do lednice.
Koláč nazdobíme
Smetanu ušleháme do hustého krému a naplníme zdobicí pytlík. Vybereme si trysku, která se nám líbí a koláč ozdobíme. Navrch pak poklademe plátky limetky.
Hrušky s vinnou redukcí
- 1 lahev červeného vína (cabernet sauvignon)
- 45 ml medu
- 2 tyčinky skořice
- 4 oloupané hrušky
- 240 ml tučné smetany
- 15 ml moučkového cukru
Jak na to
Předehřejte vodní lázeň na 80 °C. Na pánvi ohřejte víno, med a skořici na středním plamenu 15-20 ml a zredukujte. Oloupané hrušky nakrájíme na polovinu a odstraníme jadýrka. Hrušky položíme do jedné vrstvy do varného sáčku, nalijeme polovinu sladké omáčky a pomocí vakuovacího stroje odstraníme vzduch. Dáme do vodní lázně asi na jednu hodinu, dokud hrušky nebudou měkké.
Mezitím opatrně zredukujeme zbytek omáčky. Opatrně, aby se nepřipálila. Trvá to přibližně 20 minut.
Po jedné hodině balíček s hruškami rychle zchladíme tak, že je na 15 minut ponoříme do ledové vody. Před servírováním otevřeme sáček a vypustíme šťávu z hrušek, kterou si můžeme nechat na další vaření. Vyšleháme si krém ze šlehačky a osladíme ji cukrem. Na servírovací talířek vždy připravíme lůžko ze zredukované vínové omáčky, na které položíme hrušku. Poté ještě ozdobíme smetanou.
Autor: Marek Řípa | Rubrika: Recepty Tipy | Přidáno: 26.11.2019 0