Grilovaný losos s teriyaki omáčkou a jasmínovou rýží
Zdravých receptů není nikdy dost! Pokud vám dochází inspirace, zkuste tento neobyčejně chutný recept, který vás opravdu dostane, tento pokrm si zamilují i lidé, kteří tolik ryby nemusí. Je pravdou, že poslední dobou jsme právě rybám nevěnovali tolik pozornosti, což je určitě škoda a určitě to napravíme, přeci jen teď při hlavní hubnoucí sezóně bude o recepty nouze ještě větší:))
Co budete potřebovat:
1. 250 g filetu z lososa
2. cca 80 g suché jasmínové rýže
3. sůl
4. sezamové semínka
Na omáčku:
1. 100 ml sójové omáčky
2. 70 ml mirinu ( rýžové víno )
3. 2 lžíce rýžového octa
4. 1 lžíce nastrouhaného zázvoru
5. 1 lžíce sezamového oleje
6. 1 ks česneku
7. špetku chilli a černého pepře dle chuti
8. lehce můžete osladit ( sladidlem či cukrem, co vám kalorie dovolí!:)
Postup:
1. Filet z lososa nasolíme ze všech stran a grilujeme v troubě do zlatavé barvy cca 15 minut na 200 stupňů
2. Jasmínovou rýži uvaříme do měkka ( my používáme rýžovar )
3. Rýžové víno přivedeme k varu, poté stáhneme na polovinu výkonu a necháme cca 10 minut lehce provářet, poté přidáme zbytek ingrediencí a vaříme dalších 10 minut na poloviční výkon dokud mírně nezhoustne.
Výhoda této omáčky je, že ve vhodné nádobě nám v lednici vydrží delší dobu i na další vaření, skvěle se hodí např. do čínských nudlí apod.
Přejeme všem dobrou chuť a doufáme, že se vám naše recepty líbí. Pokud chcete další skvělou inspiraci, zde je odkaz na naší sekci receptů.
Autor: Marek Řípa | Rubrika: Recepty | Přidáno: 24.03.2021 0