Bezlepková dieta nemusí být utrpení
Bezlepková dieta je řešením pro lidi trpící celiakií nebo zvýšenou sensitivitou na lepek. Pokud máte nějaké trávicí obtíže nebo trpíte nevysvětlitelnou únavou, může pomoci vysazení lepku právě vám. Proč může být trávení lepku takový problém a jak správně dodržovat bezlepkovou dietu? Které potraviny byste měli škrtnout ze svého jídelníčku a které můžete bezstarostně konzumovat?
Proč je lepek problém?
Lepek je komplexní bílkovina, kterou obsahují obilné produkty z pšenice, žita a ječmene (a tritikale). Lepek se skládá z gliadinu a z gluteninu. A právě gliadin je bílkovina, která dokáže v našem těle nadělat pořádnou paseku, pokud je na ni naše tělo citlivé.
Existují tři základní důvody pro vyloučení lepku ze stravy:
-
Celiakie
-
Alergie na pšenici
-
Neceliakální glutenová senzitivita
Jaké jsou příznaky celiakie a intolerance lepku?
Celiakie je autoimunitní onemocnění, kdy si naše imunitní buňky ve střevě vykládají přítomnost gliadinu jako něco, co musejí zneškodnit. V důsledku toho, nám na sliznici tenkého střeva vzniká zánět a naše střevo není schopné absorbovat z potravy dostatek živin. Pokud máte podezření na celiakii, požádejte svého lékaře o krevní testy na protilátky imunoglobulinu A proti tkáňové transglutamináze (anti-tTG), které potvrdí nebo vyvrátí vaši diagnózu.
Příznaky celiakie:
- průjem
- plynatost
- křeče v břiše
- pokles hmotnosti bez vysvětlitelného důvodu
- únava
- u dětí může způsobovat opožděný růst
- chudokrevnost
- nedostatek vitamínů a minerálů z důvodu malabsorpce živin
2. Alergie na pšenici
Alergie na pšenici se na rozdíl od celiakie projeví okamžitě po konzumaci lepku. Alergickou reakci často doprovází typické alergické příznaky jako:
- svědění
- otok hrdla
- dechové potíže
- kopřivka
- prudká bolest břicha
- zvracení
- průjem
- zarudnutí atopického ekzému
- v nejzávažnějších případech anafylaktický šok
Z výše uvedených příznaků je tedy pravděpodobné, že o své alergii víte, protože je narozdíl od intolerance na lepek nepřehlédnutelná.
3. Jak rozpoznat neceliakální glutenovou senzitivitu?
Neceliakální glutenová senzitivita v podstatě znamená, že vám sice krevní testy celiakii vyvrátily, ale přesto máte problémy s lepkem:
- nevolnost
- říhání
- pálení žáhy
- afty v dutině ústní
- bolesti břicha
- nadýmání
- průjem nebo naopak zácpa
- bolesti hlavy
- únava
- deprese, úzkost
- vyrážka
- bolesti svalů a kloubů
Dobrou zprávou je, že tato porucha není trvalá. Špatnou je, že se velice obtížně diagnostikuje. Pokud tedy trpíte nějakými problémy, které by mohly souviset s potížemi při trávení lepku, zkuste bezlepkovou dietu zařadit. Pokud se tím vaše potíže zlepší a budete se cítit lépe, pravděpodobně se jedná o váš případ. Většinou tato bezlepková dieta pomůže a vy se časem můžete ke konzumaci lepku vrátit. Dělejte to ale opatrně a množství navyšujte postupně. Jakmile se vám potíže opět projeví, dosáhli jste své maximální tolerance lepku. Nejlepším řešením je konzumovat pouze omezené množství, občas si lepek dopřát, ale nestavět na lepku svůj jídelníček.
Jak dodržovat bezlepkovou dietu
U bezlepkové diety se budete muset úplně obejít bez pšenice, ječmenu, žita, tritikale (kříženec pšenice a žita), seitanu, špaldy, durumu, kuskusu, krupice, grahamové mouky, bulguru, modifikovaných škrobů z pšeničných potravin a rostlinnou bílkovinu z lepkových potravin (na tyto dvě si dávejte pozor ve složení různých výrobků), ječný slad, maltóza a vločky, klíčky a vlákninu z lepkových potravin. Vyžaduje to více než se vzdát pečiva, jelikož lepek může být obsažen i v různých hotových omáčkách, salátových dresinkách, marinádách, octu, polévkách, zpracovaném mase, sójové omáčce, v chipsech nebo hranolkách apod. Proto u všeho raději čtěte složení, abyste se skrytému lepku vyhnuli.
Bezlepková mouka a její využití
Nemusíte se obávat, že přijdete o své oblíbené pochoutky – naopak, můžete si je doma připravit v bezlepkové variantě. K tomu vám skvěle poslouží bezlepková mouka, která je vyrobena z přirozeně bezlepkových potravin jako je kukuřičná nebo lupinová mouka a pšeničný bezlepkový škrob. Díky tomuto složení se podobá klasické mouce, a tak s ní bez problémů upečete kynutá, třená i křehká těsta.
Z bezlepkové mouky tak můžete připravit:
- koláče
- buchty
- knedlíky
- lívance
- palačinky
- vánoční cukroví
- ale také třeba pizzu
Potraviny bez lepku
Následující potraviny můžete konzumovat bez obav, protože lepek vůbec neobsahují. Jako přílohy do svého jídelníčku můžete zařadit např. pohanku (i jako krupici nebo mouku), quinou, rýži, brambory, sóju, cizrnu, kukuřici, amarant, proso, oves, čirok, kasavu, tapioku, těstoviny z čočky, hrášku, kukuřice, rýže nebo pohanky, bezlepkové pečivo, květák, čerstvé ovoce a zeleninu a luštěniny.
Nezoufejte, protože výběr potravin zůstává stále velice bohatý a zkoušení nových možností vám ve skutečnosti může váš jídelníček obohatit o cenné vitamíny, minerály a především vlákninu. Bezlepkové přílohy většinou obsahují daleko cennější látky pro naše zdraví a trávení.
Autor: Lucie Kovandová | Rubrika: Jídlo Tipy | Přidáno: dnes 0