Čím mám sladit?
Ze všech stran slyšíme, jak je špatné používat bílý cukr. Třtinový vlastně také není takový zázrak a agáve sirup se ukázal jako naprostá katastrofa na poli zdravé výživy. Ale čím tedy vlastně můžeme sladit? Jsou potraviny, u kterých se bez trochy cukru zkrátka neobejdeme a osladit si život chce občas každý z nás. Níže přinášíme přehled sladidel, kterými lze nezdravé slazení nahradit!
Melasa
Melasa je produkt, který vzniká při výrobě cukru. V tomto tmavém, hustém sirupu se skrývají minerály, vitaminy skupiny B, železo a další látky.
Javorový sirup
Javorový sirup je skvělým zdrojem zinku a manganu. Občas si s ním proto život osladit můžete. Ale pozor! Má vysokou kalorická hodnotu, takže s množstvím opatrně!
Med
Med obsahuje velké množství vitaminů, minerálů. Navíc pomáhá předcházet kornatění tepen, snižuje krevní tlak, uklidňuje při nespavosti. Je to ale kalorická bomba, proto ho užívejte s rozvahou, pouze jednou za čas.
Diaben
Diaben je přírodní sladidlo složené z gurmaru, kyseliny alfa lipoové a extraktu z kůry skořicovníku. Gurmar přispívá k udržení zdravé hladiny cukru v krvi, kyselina alfa lipoová chrání buňky před poškozením a extrakt z kůry skořicovníku zlepšuje citlivost tkání k inzulinu. Pro všechny tyto vlastnosti je to vhodné sladidlo i pro diabetiky.
Stévie
Stévie má velmi dobrý vliv na zdraví. Používali ji ke slazení už indiání. Je nekalorická, glukózu uvolňuje do krve postupně, nekazí zuby, podporuje funkci slinivky břišní a navíc tlumí chuť na sladké. Je tak ideálním sladidlem v redukční dietě.
Autor: Lucie Kovandová | Rubrika: Jídlo Tipy | Přidáno: 25.05.2017 0