Nejlepší zdroje bílkovin? Známe je!
Bílkoviny hrají velmi důležitou roli v naší snaze o hubnutí i o udržení si pevného zdraví. Tvoří základ mnoha procesů v našem organismu a je základním stavebním kamenem pro svalovou hmotu. Pojďme se podívat na nejlepší potraviny, z kterých si náš organismus vezme, co potřebuje!
Pro lepší přehlednost vždy uvedeme počet gramů bílkovin ve 100 g dané potraviny.
Maso
Bílkoviny, které získáme z masa, mají tu výhodu, že obsahují všechny potřebné aminokyseliny pro stavbu a regeneraci našich svalů.
- Hovězí zadní 30 g
- Tuňák v oleji 25 g
- Drůbeží šunka 23 g
- Krůtí prsa 21 g
- Kachní prsa 21 g
- Kuřecí prsa 20 g
- Telecí zadní 20 g
- Tuňák ve vlastní šťávě 20 g
- Vepřové zadní 17 g
- Treska 17 g
- Kapr 17 g
- Šunka vepřová 16 g
- Králičí 15 g
- Skopové zadní 13 g
Mléčné výrobky
Mléčné bílkoviny mají jednu nedocenitelnou vlastnost. A to tu, že bílkovina kasein se uvolňuje postupně. I když ji zkonzumujete více, bude vaše tělo vyživovat po delší dobu na rozdíl od masa, kde zbytek nevyužitých bílkovin vyloučíte. I z toho důvodu se doporučuje sníst potraviny z obsahem mléčných bílkovin hlavně večer – přes noc si tak zajistíte postupné uvolňování bílkovin a neohrozíte tak své svaly.
- Sýr parmazán 35 g
- Olomoucké syrečky 30 g
- Sýr eidam 30 g
- Sýr ementál 28 g
- Sýr hermelín 21 g
- Sýr niva 20 g
- Tvaroh 18 g
- Sýr romadur 18 g
- Sýr cottage 14 g
- Bílý jogurt 13 g
Luštěniny
- čočka 25 g
- hrách loupaný 23 g
- fazole 8 g
Ostatní
- sója 50 g
- celozrnný chléb 12 g
- vejce 1 ks 10 g