Quinoa salát s pečenou řepou
Pojďte s námi vyzkoušet recept na salát s pečenou řepou, který je chutný a přitom nabitý živinami!
Co budete potřebovat na 4 porce salátu?
- 2 červené řepy
- 1 fenykl
- 1 pomeranč
- 150 g quinoy
- 100 g čerstvého kozího sýru (nebo fety či balkánu)
- 1 hrst mandlí
- 4 snítky čerstvého tymiánu
- 2 lžíce balsamikového octa
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl a pepř
Na zálivku:
- 5 lžic olivového oleje
- 1 lžíce balsamikového octa
- 1 lžíce medu
- sůl a pepř
Nejprve si připravíme pečenou řepu. Červenou řepu umyjte, oloupejte a nakrájejte na tenké klínky. Řepu si rozprostřete na kus alobalu, osolte, opepřete, přidejte 2 snítky tymiánu a zakápněte olivovým olejem a balsamikovým octem. Alobal zabalte a pečte při 200°C 45 minut.
Quinou vysypeme do vroucí vody, vaříme 15 minut a scedíme. Upečenou řepu dáme do mísy i se šťávou, která se nám vypekla. Přidáme na nudličky nakrájený fenykl, quinou a pomeranč zbavený blanek, nakrájený na měsíčky. Zálivku smíchanou z oleje, balsamika, medu, soli a pepře vmícháme do salátu. Přidáme rozdrobený kozí sýr (nebo jiný, pokud nejste jeho fanoušek), nasekané mandle a 2 snítky tymiánu.
Autor: Marek Řípa | Rubrika: Jídlo Recepty | Přidáno: 04.10.2016 0