Těstoviny v dietě - ano či ne?

Těstoviny v dietě – ano či ne?

Těstoviny jakéhokoliv druhu jsou velice rozšířeným a oblíbeným pokrmem. Většina lidí si ani neumí představit, že by těstoviny měla úplně vyřadit ze svého jídelníčku. Jak je to tedy s těstovinami a jak se jich nemuset vzdávat?

Klasické těstoviny z bílé mouky rozhodně nejsou vhodnou volbou do redukční diety. Přinášejí nám pouze kalorie a neobsahují žádné prospěšné látky. Pokud ale tento pokrm milujete, nevěšte hlavu. Zkuste vyměnit klasické těstoviny za celozrnné nebo semolinové. Ty kromě kalorií totiž obsahují i bílkoviny, minerály a vitaminy.

20120906-dt-alice-waters-whole-wheat-pasta-with-tomato-vinaigrette-thumb-625xauto-269335

Pokud si dáte pozor na úpravu těstovin, v dietě vám navíc poslouží. Při vaření těstovin na způsob al dente mají totiž nízký glykemický index a pocit sytosti vám tak vydrží delší dobu. Pokud je převaříte, jejich glykemický index vylétne, takže na to raději zapomeňte.

1603w-whole-wheat-primer-3

S těstovinami to samozřejmě nemůžeme příliš přehánět. Ideální porce by se měla vejít do 150 g vařených těstovin. Těstoviny samozřejmě musíme doplnit o porci bílkovin a zdravých tuků. Těstoviny vnímejte zkrátka jako přílohu. Proto je vhodné k těstovinám zařadit tyto potraviny:

  • libové maso
  • fermentovaná sója nebo jiné těstoviny
  • nízkotučný sýr
  • vaječný bílek
  • avokádo a ořechy
  • olivový olej

Neodmyslitelnou součástí těstovin jsou omáčky. Některé ale umí pořádně navýšit kalorickou hodnotu pokrmu! Ideální omáčkou do diety je:

  • rajčatová omáčka – rajčata, rajčatové pyré, sůl, pepř, bazalka
  • aglio olio – olivový olej, česnek
  • dýňová – dýňové pyré, sůl, muškátový oříšek
  • boloňská – rajčatové pyré s mletým hovězím masem

 

 

Autor: Lucie Kovandová | Rubrika: Jídlo Tipy | Přidáno: 27.11.2018 0

Partneři

Vitatrend.cz

Všechna práva jsou vyhrazena © 2015

Vytvořilo: Internetová agentura Beneficio