
Těstoviny v dietě – ano či ne?
Těstoviny jakéhokoliv druhu jsou velice rozšířeným a oblíbeným pokrmem. Většina lidí si ani neumí představit, že by těstoviny měla úplně vyřadit ze svého jídelníčku. Jak je to tedy s těstovinami a jak se jich nemuset vzdávat?
Klasické těstoviny z bílé mouky rozhodně nejsou vhodnou volbou do redukční diety. Přinášejí nám pouze kalorie a neobsahují žádné prospěšné látky. Pokud ale tento pokrm milujete, nevěšte hlavu. Zkuste vyměnit klasické těstoviny za celozrnné nebo semolinové. Ty kromě kalorií totiž obsahují i bílkoviny, minerály a vitaminy.
Pokud si dáte pozor na úpravu těstovin, v dietě vám navíc poslouží. Při vaření těstovin na způsob al dente mají totiž nízký glykemický index a pocit sytosti vám tak vydrží delší dobu. Pokud je převaříte, jejich glykemický index vylétne, takže na to raději zapomeňte.
S těstovinami to samozřejmě nemůžeme příliš přehánět. Ideální porce by se měla vejít do 150 g vařených těstovin. Těstoviny samozřejmě musíme doplnit o porci bílkovin a zdravých tuků. Těstoviny vnímejte zkrátka jako přílohu. Proto je vhodné k těstovinám zařadit tyto potraviny:
- libové maso
- fermentovaná sója nebo jiné těstoviny
- nízkotučný sýr
- vaječný bílek
- avokádo a ořechy
- olivový olej
Neodmyslitelnou součástí těstovin jsou omáčky. Některé ale umí pořádně navýšit kalorickou hodnotu pokrmu! Ideální omáčkou do diety je:
- rajčatová omáčka – rajčata, rajčatové pyré, sůl, pepř, bazalka
- aglio olio – olivový olej, česnek
- dýňová – dýňové pyré, sůl, muškátový oříšek
- boloňská – rajčatové pyré s mletým hovězím masem