Recepty na zdravé svačinky
Guacamole
Ingredience
- 3 avokáda
- 1 zelená nebo červená chilli paprička
- 1 mladá cibulka
- 1/2 stroužku česneku
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce limetkové šťávy
- 1 rajče
- sůl a pepř
Postup
Avokáda podélně rozřízněte, vyjměte pecku a zbavte slupky. Chilli papričku rozpulte a zbavte ji všech semínek. Cibulku oloupejte a společně s česnekem nasekejte nahrubo. Do nádoby sekáčku vložte avokáda, papričku, cibulku, česnek, olivový olej a limetkovou šťávu a vše důkladně rozmixujte do jemné konzistence. Potom vezměte omyté rajče, nakrájejte ho na co nejmenší kousky a vmíchejte do avokádového základu. Nakonec dochuťte solí a pepřem a můžete podávat.
Čokoládové kuličky
Ingredience
- 60 g datlí
- 30 g sušených fíků
- 1,5 vlašských ořechů
- 1,5 lžíce Goji
- 2 lžičky kakaa (raw)
- Chia semínka (na obalení)
Postup
Všechny výše zmiňované ingredience rozmixujte pomocí Xpower sekáčku do velmi jemné konzistence. Hmotu vytvarujte do pravidelných kuliček (přibližně 15 kuliček) a následně je všechny obalte v chia semínkách. Před konzumací doporučujeme ještě nechat alespoň hodinu vychladit v lednici.
Květák alá kuskus
Ingredience
- 3 lžíce sezamových semínek
- 1/2 červené sladké papriky
- 2 cibulky
- 2 lžíce petržele
- 2 lžíce kopru
- 75 g rozinek
- 300 g květáku
Dresink
- 1 lžíce Tamari (japonská sójová omáčka)
- 1/2 lžíce rýžového octa
- 1 lžíce Mirin (sladké rýžové víno)
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička nastrouhaného zázvoru
- sůl a pepř
Postup
Pod tekoucí vodou properte sezamová semínka a osmažte je na hodně rozehřáté suché pánvi dokud nezačnou poskakovat a praskat. Z červené papriky odstraňte semínka a nakrájejte ji na malé kousky. Cibulky nakrájejte na kolečka a kopr nasekejte na hrubo. Rozinky ponořte do vlažné vody a nechte cca 12 minut nasáknout. Mezitím si očistěte květák. Pomocí sekáčku Xpower si květák nasekejte na hrubší kousky podobné velikosti kuskusu. Rozmixovaný květák vložte do mísy, přidejte kousky nasekané papriky, cibulky, rozinky, petržel, kopr a opražené semínka sezamu. Vše promíchejte s připraveným dresingem, osolte a opepřete. Takto dochucené můžete rovnou servírovat.
Autor: Lucie Kovandová | Rubrika: Recepty Tipy | Přidáno: 04.05.2018 0