Kralujte v kuchyni díky kvalitním nožům
Každý nadšenec do vaření určitě ví, jak důležité je mít při ruce kvalitní nůž. Vaření je pak jedna radost a vše jde lépe od ruky! Není nic horšího než se snažit rozkrojit rajče tupým nekvalitním nožem :) Od toho jsou tu nože Tojiro, aby vám vaše často každodenní vaření zpříjemnily!
Pokud se v tomto oboru trochu pohybujete, jistě víte, že každý nůž je vhodný na krájení jiného druhu potravin. Pojďme se mrknout, jaké nože by neměly chybět ve vaší kuchyni:
Univerzální nůž
Univerzální nůž, po kterém můžete sáhnout téměř vždy. Co by měl splňovat? Kromě ostrosti, která by u kvalitních nožů měla být samozřejmostí, je důležité, aby vám nůž dobře padl do ruky, což vám zaručí dobrá ergonomie rukojeti. Další důležitou vlastností je vyváženost nože. Univerzálním nožem budete každý den krájet velké množství a hlavně různé druhy potravin, proto je důležité klást důraz na kvalitní materiál. Zkusit můžete například tento nůž vyrobený z třívrstvé kobaltové oceli, který je díky tomuto materiálu maximálně odolný a jednoduše se udržuje.
Dalším kandidátem na univerzální nůž by mohl být nůž Santoku. Je to tradiční japonský univerzální nůž, který je používán na maso, ryby, ale klidně i zeleninu. Má tenké ostří, díky čemuž velice hladce projede surovinou, která tak zbytečně neztrácí svou šťávu. Je vhodný i na drcení či např. utření česneku.
Filetovací nůž
Pokud se vyplatí mít doma nějaký specializovaný nůž, určitě se půjde jednat o ten filetovací. Jako vyznavači zdravého životního stylu jistě zařazujeme pravidelně do našeho jídelníčku ryby. A vykostit rybu bývá pro nezkušeného kuchaře skutečné umění. S tím, aby se nám maso krásně oddělilo od páteře a kostí, aniž bychom rybím masem plýtvali, nám pomůže filetovací nůž, který by měl být tenčí a pružnější, než ty klasické. Tyto parametry podle nás splňuje nůž Tojiro Service and Salle. Je to japonský nůž vyrobený ze speciální oceli tak, aby byl velmi odolný, vydržel dlouho nabroušený, ale zároveň byl velmi pružný. Přizpůsobí se tak dokonale tvaru rybí kostry a vykosťování ryby tak přestane být vaší noční můrou.
Nůž na zeleninu, ovoce a bylinky
Nůž, kterým bez problému nakrájíte ovoce či zeleninu, a to klidně i na velmi tenké nudličky a zároveň krásně nasekáte bylinky či koření je nůž Nakiri. Navíc díky velké ploše čepele nože, se suroviny nožem skvěle naberou z prkénka rovnou do pánve.