Česnek – strážce našeho zdraví!
Co je obyčejnějšího než česnek? A přesto má tato potravina dlouhou historii již od staré Číny, Řecka a Říma z určitého důvodu. Obsahuje totiž aminokyselinu alliin, která obsahuje síru a enzym alliinázu. Když česnek rozřízneme, tyto dva prvky se sloučí a vytvoří allicin.
Allicin působí jako:
- přírodní antibiotikum
- proti plísním
- proti virům
- proti bakteriím
Kromě allicinu obsahuje česnek mnoho stopových prvků jako měď, železo, zinek, vápník, mangan a selen a také vitaminů – A, B1, B2 a C. Navíc česnek dokáže podle výzkumů z Oxfordské univerzity snížit hladinu cholesterolu a některé látky v česneku by mohly mít vliv na zpomalení růstu rakovinových buněk. V období chřipek jistě oceníte i jeho vliv na posílení imunity a schopnost uvolnění dýchacích cest, pomoc se zahleněním a odkašláváním.
Jedinou nevýhodou česneku je, že nejvíc prospěšných látek si zachovává, pokud ho konzumujeme v syrovém stavu. Bohužel existuje mnoho lidí, kteří mají s jeho trávením v této podobě problém – pro ty existují česnekové tabletky.
Pokud mezi ně nepatříte a česnek patří mezi vaše oblíbené pochoutky, pojďme si udělat zdravou česnekovou pomazánku!
Zdravá česneková pomazánka
- 4 stroužky česneku
- kelímek bílého jogurtu
- 3 lžíce nízkotučného tvarohu
- 1 lžíci majonézy light
- 200 g nastrouhaného 30 % eidamu
Ingredience smíchejte a namažte na nějaké zdravé pečivo – chléb z celozrnné mouky nebo na vícezrnnou kaiserku. Dobrou chuť!
Pokud chcete zkusit méně tradiční recepty, vyzkoušejte cuketové placičky s česnekovým dipem nebo grilovaný lilek s česnekovým tvarohem.
Autor: Lucie Kovandová | Rubrika: Jídlo Recepty Tipy | Přidáno: 15.11.2019 0