Prověřené léčivé účinky chia semínek

Prověřené léčivé účinky chia semínek

Díky obsahu velkého množství živin řadíme chia semínka mezi nejzdravější potraviny na světě. Již dávní obyvatelé Jižní Ameriky – Aztékové a Mayové si cenili chia semínek z rostliny Šalvěje hispánské pro její schopnost dodat tělu velké množství udržitelné energie. Odtud pravděpodobně vznikl název chia semínek, kdy chia = síla.

V jedné porci chia semínek (28 g = 2 polévkové lžíce) je:

  • 11 g vlákniny
  • 4 g bílkovin
  • 9 gramů tuku, z toho 5 g omega-3 mastné kyseliny
  • 18 % doporučené denní dávky (DDD) vápníku
  • 30 % DDD manganu
  • 30 % DDD hořčíku
  • 27 % DDD fosforu

Kromě těchto živin najdeme v chia semínkách také větší množství zinku, vitaminu B3, draslíku, vitaminu B1 a B2. Navíc jsou přímo nabitá antioxidanty. Ty chrání organismus před vznikem škodlivých volných radikálů, které poškozují naše buňky a přispívají nejen ke stárnutí, ale také ke vzniku různých onemocnění, jako je např. rakovina.

Zvýšení pocitu sytosti

Health-Benefits-and-Side-Effects-of-Chia-Seeds-4

Chia semínka nejsou vhodná pouze pro obsah živin a antioxidantů, ale také pro jejich vlastnosti, které nám pomohou s hubnutím. Dokáží do sebe navázat vodu až  o 20násobku své hmotnosti, díky čemu vznikne gelové konzistence a ta nás pocitově zasytí. Navíc zpomalí vstřebávání potravy v našem trávicím traktu a náš organismus si tak přijatou energie více rozdělí, čímž nedochází k nechtěnému ukládání nespotřebované energie ve formě tuků.

Zdravá střeva

Chia semínka obsahují velké množství vlákniny – z 12 g sacharidů, které jedna porce semínek obsahuje, je 11 g vlákniny. Ta je potravou pro různé mikrobiomy v našem střevu, díky čemuž nám pomáhají udržet zdravou střevní mikroflóru. Chia semínka jsou jedním z nejlepších zdrojů vlákniny na světě – obsahují 40 % vlákniny.

Kvalitní bílkoviny

Chia semínka obsahují ze 14 % své hmotnosti bílkoviny, což je v rostlinné říši velice pěkné číslo. Navíc obsažené esenciální bílkoviny – aminokyseliny jsou zastoupeny v ideálním poměru a naše tělo je tak dokáže velice efektivně využít. Jsou tak skvělým zdrojem bílkovin pro vegany a vegetariány.

Autor: Martina Doubravová | Rubrika: Jídlo Tipy | Přidáno: 17.05.2018 0

Partneři

Vitatrend.cz

Všechna práva jsou vyhrazena © 2015

Vytvořilo: Internetová agentura Beneficio