Jak fungují antioxidanty?
Každý člověk, který se zajímá o zdravý životní styl a rád svému tělo dopřává potraviny, které mají i jiné přidané hodnoty, než že nás zasytí, se již setkal s pojmem antioxidanty. Přidáním tohoto magického slovíčka na obal potraviny způsobí, že ji automaticky vkládáte do nákupního košíku. A je to naprosto v pořádku. Víte ale, jak vlastně antioxidanty fungují a proč jsou pro naše zdraví alfou a omegou?
Volné radikály
Jestliže chceme pochopit fungování antioxidantů, musíme si nejprve vysvětlit pojem volné radikály, proti kterým antioxidanty bojují. Volné radikály jsou velice reaktivní látky, které se buďto v našem těle tvoří přirozenými procesy nebo je přijímáme ze svého prostřední – ze znečištěného ovzduší, z kouře cigaret, z pesticidů a také ze stresu. Ty pak putují po našem organismu a snaží se navázat na naše buňky, které následně poškozují. Pokud máte zvýšené množství volných radikálů v těle, hrozí vám:
- vznik aterosklerózy
- ischemická choroba srdeční
- nádorová onemocnění
- komplikace u diabetu
- Alzheimerova choroba
- stárnutí buněk
Abychom volné radikály neutralizovali, k tomu slouží právě antioxidanty.
Antioxidanty
Takže nyní víme, že antioxidanty jsou látky, které neutralizují působení volných radikálů. Přispívají svou činností také k ochraně našeho imunitního systému. Mezi tyto látky patří např.:
- vitamin A
- vitamin B6
- vitamin C
- vitamin E
- zinek
- selen
- beta-karoten
- koenzym Q10
- pyknogenol
- alfa-lipoová kyselina a další
Další vlastností, kterou u antioxidantů všichni jistě oceníme je, že likvidací volných radikálů tak zpomalujeme proces stárnutí. Tento vliv nemají antioxidanty pouze na náš organismus, ale také na potraviny, které konzumujeme. Díky antioxidantům si tak potraviny zachovají déle své vitaminy a aminokyseliny, které chrání před oxidací. Ovoce a zelenina si zachovají déle svoji barvu a chuť a u potravin, které obsahují tuk zpomalují žluknutí. Zkrátka – kde je antioxidant, ať už v našem těle či v potravině, naváže na sebe volný radikál, kterým se nechá zničit – jinak by volný radikál zničil buňku v našem těle nebo například právě v ovoci. Jsou to tedy v podstatě takoví obětaví sebevrazi, které nasazují své životy za ty naše. A právě proto bychom měli dbát na to, abychom je pravidelně ve své stravě přijímali!
Druhy antioxidantů
Vitamin A
Zdroje vitaminu A: tuk mořských ryb, vnitřnosti, mléčný tuk a žloutky (ve spojitosti s beta-karotenem). Betakaroten je obsažen v mrkvi, rajčatech, paprice, listové zelenině, v meruňkách, hroznovém víně, borůvkách, malinách, rybízu, jahodách, šípkách, ananasu a pomeranči.
Vitamin C
Vitamin C obsahuje téměř veškerá zelenina a ovoce (dokonce i brambory). Nejvíce ho je v černém rybízu, citrusech, kiwi, jahodách, paprice a obsahují ho dokonce játra.
Vitamin E
Občas ho také můžeme nalézt pod názvem tokoferol. Tento vitamin je rozpustný v tucích a je obsažen ve stravě, které obsahují nenasycené mastné kyseliny – rostlinných olejích, ořeších a semenech, sóje, naklíčených klíčkách a obilovinách.
Polyfenoly
Tyto látky jsou obsaženy v rostlinách, např. kakaových bobech, červeném víně, borůvkách, ostružinách, malinách, černém rybízu, červeném grapefruitu a olivách.