Superpotraviny, které vás nezruinují
Pokud se bojíte, že vám zdravá výživa výrazně nabourá váš rozpočet, dnes vám tuto domněnku vyvrátíme! Samozřejmě, že existují super drahé suroviny, které si dopřáváme párkrát do roka při slavnostnějších příležitostech, ale také existují suroviny „obyčejné“, které nám ale dodají neobyčejné množství výživných látek – tzv. superpotraviny. Navíc kromě toho vás zasytí lépe a dodají vám více energie, takže poté nebudete chodit vyjídat ledničku mezi jídly. Které potraviny to jsou?
1. Kapusta
Kapusta patří mezi listovou zeleninu, která obsahuje velké množství esenciálních minerálů jako měď, draslík, železo a fosfor. Nejlepším ale na kapustě je, že obsahuje 120 mg na 100 g této potraviny. Pokud je konzumovaná tepelně nezpracovaná, získáte tím dvojnásobek denní doporučené dávky vitaminu C.
2. Špenát
Další podceňovanou listovou zeleninou je u nás špenát. A nemáme ho na mysli jako přílohu ke knedlíkům! Špenát je velice chutný v salátech i smoothies. Navíc obsahuje velké množství hořčíku, draslíku a sodíku.
3. Quinoa
Tato bezlepková obilovina je velice bohatá na bílkoviny a obsahuje všech 9 esenciálních aminokyselin! Navíc je velmi bohatá na vlákninu, hořčík a vitaminy skupiny B.
4. Cizrna
Místo quinoy můžete použít i cizrnu – a to klidně i do salátů. Je levnější než quinoa a obsahuje téměř dvojnásobné množství proteinů, které poskytuje quinoa.
5. Goji berries
Tyto chutné plody kustovnice čínské se nejčastěji konzumují v jejich sušené formě. Dát si je můžete samotné nebo je přidávat do oblíbené snídani s müsli či do jogurtu. Obsahuje velké množství vitaminu C, B2, železa, selenu a dalších antioxidantů. Plody goji vám nastartují imunitu a chrání proti srdečním onemocněním.
6. Maliny
V letní sezóně se dají pořídit za nižší cenu a mají obdivuhodné množství vlákniny, vitaminů a minerálů a zároveň o 90 % méně cukrů než sušené goji.
7. Chia semínka
Dnes již cenově dostupná chia semínka jsou zázrakem, který lze přidat do každého jídelníčku. Namočte je do vody, nechte nabobtnat a přidávejte do pečení, jogurtů, smoothie apod. Obsahují vysoké množství omega-3 mastných kyselin (17 g na 100 g) a velké množství vlákniny.
8. Sardinky
Sardinky obsahují 50 % denního příjmu omega-3 mastných kyselin, které jsou velice dobře vstřebatelné v našem organismu.
9. Borůvky
Velmi nízký obsah kalorií, za to velice vysoký obsah výživných látek. Borůvky obsahují mnoho antioxidantů a snižují krevní tlak. V sezoně se dají sehnat za rozumnou cenu nebo ještě lépe – vydejte se v létě na procházku do lesa a natrhejte si je do hrníčku jako kdysi!
10. Ostružiny
V porovnání s borůvkami obsahují větší množství vitaminu C a A, betakarotenu a bývají zhruba o 20 % levnější.