Španělská šunka Jamón – jak vybrat tu pravou?
Každý pořádný gurmán neodolá jednou za čas výborné sušené šunce. A proč by také měl? Jedná se o výbornou delikatesu, která vám nenabourá váš zdravý jídelníček. Naopak – pokud si sem tam tuto dobrotu dopřejete, dodáte tělu důležité bílkoviny a nenasycené mastné kyseliny!
Sušené šunky jistě znáte – italské prosciutto, chorvatský pršut, francouzský jambon a v neposlední řadě španělský jamón. Jamón je výraz pro španělskou sušenou šunku, která pochází z vepřového masa.
Není jamón jako jamón
V České republice je k dostání velká škála jamónů. Podle čeho si vybrat ten kvalitní, který nám přinese opravdu nezapomenutelný gurmánský zážitek? Jamón se dělí na Jamón Serrano, což je šunka z klasického bílého vepře a na Jamón Ibérico, která se vyrábí z polodivokých černých prasat.
Jamón Ibérico
Jamón Ibérico, který má díky původu masa vyšší obsah nenasycených mastných kyselin, má také svá rozdělení, podle kterých rozpoznáme, jak je šunka kvalitní.
- Jamón Bellota – je nejkvalitnější variantou, kterou můžete pořídit. Je totiž vyráběna z polodivokých černých prasat, která jsou krmena speciálním způsobem. Od září do března konzumují pouze žaludy a aromatické byliny a žijí v dubových lesích či hájích, kde na jedno prase připadají až 2 hektary výběhu“ Tento způsob chovu se samozřejmě odráží i na ceně produktu. Pokud máte v rodině vyhlášeného gurmána, touto delikatesou ho můžete potěšit pod vánočním stromečkem.
- Jamón Cebo de Campo – pokud prase, krmené způsobem bellota, nepřibere do března požadované kilogramy, je dokrmeno klasickým organickým krmivem. Z takového kusu prasete je poté vyrobena šunka Jamón Cebo de Campo, jedná se proto také o velmi kvalitní sušenou šunku.
- Jamón Cebo – černá polodivoká prasata jsou krmena běžným organickým krmivem a z nich je poté Jamón Cebo vyroben.
Jamón Serrano
Aby to nebylo jednoduché, i Jamón Serrano má několik druhů a to podle délky zrání šunky. Jamón Serrano Paleta je vyráběna z přední plece a zraje kolem 10 měsíců (díky menší váze). Hembra zraje kolem 9 – 12 měsíců, stejně jako Bodega. Na šunku Jamón Serrano de Reserva si počkáme 12 – 15 měsíců a na Gran Reserva až 24 měsíců.
Recept – Salát s jamónem, rukolou, kozím sýrem a fíky
Pokud jste milovníky jamónu, vyzkoušejte recept na výborný a zdravý salát, který vám dodá spoustu zdravých vitaminů, minerálů, vlákniny a dalších živin.
Ingredience
- 100 g rukoly
- 100 g plátkového jamónu
- 3 zralé fíky
- 100 g čerstvého kozího sýru
- hrst piniových oříšků
- olivový olej
- šťáva z půlky citronu
- sůl
V malé misce si vyšlehejte olivový olej s citronovou šťávou a solí. Do mísy vložte omytou rukolu a dobře promíchejte s půlkou vytvořené zálivky. Rukolu rozprostřete na servírovací talíř. Na ni položte plátky jamónu a rozpůlené fíky. Doprostřed dejte kozí sýr, posypte piniovými oříšky (můžete orestovat) a přelijte zbytkem zálivky. Pokud nejste fanoušky kozího sýru, můžete ho nahradit mozzarellou.
Autor: Lucie Kovandová | Rubrika: Jídlo Recepty Tipy | Přidáno: 05.12.2018 0