Jak zhubnout? 25 tipů od výživového poradce!

Jak zhubnout? 25 tipů od výživového poradce!

Strava pro efektivní spalování tuků

Mnoho lidí neví jak zhubnout, cvičí několikrát týdně ve snaze odstranit přebytečný tuk a přesto se jim to nedaří tak, jak by chtěli. Kde tedy může být problém, když člověk cvičí a stejně nehubne? Problém může být ve stravě. Při spalování tuků totiž kromě pohybu hraje také významnou roli strava, vitamíny a složení jídelníčku.

Lajkněte také naší druhou stránku, týkající se ženské krásy  https://www.facebook.com/vanitybellecz/

 25 nutričních tipů

 

  1. Vyhýbejte se trans-mastným tukům – a ostatním průmyslově vyrobeným tukům, které jsou nejvíce obsaženy v tučných částech masa a tučných mléčných produktech, ale největším zdrojem trans mastných tuků v jídelníčku jsou průmyslově připravené tuky neboli margaríny. Trans mastné tuky jsou často skryty i v potravinách, ve kterých byste je nehledali, například v cereálních tyčinkách, salátových zálivkách, brambůrkách, sušenkách, krekrech a majonézách.
  2. Jezte zdravé tuky – vařte na kokosovém oleji nebo na kvalitním másle, olivový olej používejte pouze za studena do salátů, zdravé tuky přijímejte z ořechů, avokáda a oliv.
  3. Eliminujte všechny průmyslově zpracované potraviny z vaší diety.
  4. Nezakazujte si tuky – když člověk chce tuk zhubnout, musí tělu také zdravou formu tuku dodávat. Je dokázané, že lidé, kteří měli 30 – 50 % svého denního kalorického příjmu potravin zdravé tuky zhubli více než ti, kteří si tuk odpírali a dietu měli postavenou na minimu tuku.
  5. Vyrovnávejte příjem omega 3 a omega 6 tuků – jezte ryby a eliminujte příjem omega 6 tuků, které jsou v kukuřici, sóji, arašídech.
  6. Jezte hodně bílkovin – maso hlavně kuřecí, krůtí, libové hovězí, ryby, vejce.
  7. Pokud jste často hladoví a máte chutě na všechno možné (což způsobuje velká míra sacharidů ve stravě), omezte příjem sacharidů a zvyšte příjem bílkovin a zdravých tuků.
  8. Upřednostňujte rostlinnou potravu před zrny. Zrna (kukuřice, hrášek, fazole) jsou mnohem hůře stravitelné a mají méně živin než rostlinná potrava (ovoce, zelenina).
  9. Zvyšte si klidový metabolismus (kalorická hodnota, kterou tělo spaluje, když je v klidu) vysoko proteinovou stravou, kdy je 15 – 30% denního kalorického příjmu z bílkovin.
  10. Hlídejte si hladinu krevního cukru – jezením potravin s nízkým nebo středním glykemickým indexem.
  11. Nekonzumujte alkohol, džus, sodu a sportovní drinky – pijte pouze čistou vodu, čaj a kávu.
  12. Když chcete mít opravdu výsledky, nepijte vůbec žádný alkohol – pokud alkohol nedokážete ze svého života úplně odstranit, dejte si občas sklenku suchého bílého vína nebo červeného vína.
  13. Dbejte na přísun hořčíku – je dobrý pro sílu svalů, proti svalovým křečím a pro dobrý spánek. Je doporučeno 500 mg hořčíku za den.
  14. Užívejte B – vitamínový komplex – je zapojený do metabolismu bílkovin a eliminuje přebytek hormonů, např. přebytek estrogenu, který může zpomalit hubnutí.
  15. Pijte zelený čaj – detoxikuje tělo a hlavně napomáhá spalování tuků.
  16. Optimalizujte svou frekvenci jídel za den podle vašeho věku, práce a životnímu stylu – nemusíte jíst nutně 6 – 8 jídel denně, můžete jíst klidně jenom 4, ale důležité je, abyste se nepřejídali, jedli zdravě a nenaletěli večer na ledničku.
  17. Neřiďte se pravidlem po 17. hodině večerní nejíst – dejte si v klidu večeři i ve 20 hodin, pokud půjdete spát po 22. hodině večer. Poslední jídlo konzumujte tak 2 – 3 hodiny před spánkem.
  18. Omezte sůl – solit můžete, ale ne hodně, přebytek soli v těle zadržuje vodu a člověk je pak zavodněný.
  19. Nepoužívejte bílý cukr, kupte si stévii – je to přírodní sladilo, zdraví neškodné a je bez kaloriíí.
  20. Konzumujte jenom žitný chleba, který je aspoň z 50% vyroben z žitné mouky – obsahuje hodně vlákniny a zasytí vás. Bílé pečivo z pšeničné mouky má vysoký glykemický index a málo vlákniny, takže vás nezasytí na dlouho a ještě vám přivodí chuť na další potraviny.
  21. Užívejte vitamín C. Naše tělo si ho na rozdíl od ostatních savců nedokáže samo vyrobit. Doporučení denní dávka vitamínu C 200 mg/den. Při krátkodobém užívání při specifických nemocech se ordinuje i dávka 500 až 1000 mg/den. Vyšší spotřebu vitamínu C mají kuřáci, a to až o 100%.
  22. Kupujte si kvalitní jogurty, žádné ochucené ani light – nejlepší jsou bílé jogurty do 3% tuku nebo řecké jogurty, ale tady opatrně s množstvím, jsou kvalitní, ale obsahují více tuku.
  23. Vyhýbejte se rádoby fitness musli, které jsou zapečené a ve kterých jsou navíc přidané kousky čokolády. Nejlépe je konzumovat ovesné vločky nebo sypané musli se sušeným ovocem, zapékané nekupujte, je tam moc cukru a taky tuku.
  24. Taky pozor na sýry, hermelín, niva nebo uzený sýr jsou dost tučné – konzumujte eidam do max. 30% tuku.
  25. Mějte kontrolu nad tím, co jíte – nikdo nic nesní jen tak náhodou, hlídejte si, co jíte a jaké potraviny kupujete, zda v nich není moc cukru, tuku a trans mastných kyselin.
Autor: Marek Řípa | Rubrika: Tipy | Přidáno: 01.01.2019 0

Partneři

Vitatrend.cz

Všechna práva jsou vyhrazena © 2015

Vytvořilo: Internetová agentura Beneficio