5 nízkosacharidových večeří, které vám pomohou zhubnout!
Po celém dni, kdy si upíráte sacharidy a jíte zdravě, poslední věc, ktero chcete udělat je zakončit den ne zas tak zdravou tečkou. Ale, bohužel, právě večeře bývají po celém dni odpírání kamenem úrazu. A dává to perfektní smysl. Jste unavené, nechce se vám vařit a tak sáhnete po něčem jednoduchém. Často po něčem průmyslově zpracovaném a plném rafinovaných sacharidů.
Pokud dodržujete lehčí přísun sacharidů – nejvýše 50 g sacharidů na porci, pomůže vám to lépe se držet svých denních cílů, minimalizovat krevní cukr na noc a tím i ukládání tuků v noci, kdy nejste aktivní. Navíc se vám bude lépe spát. A výzkumy ukazují, že čím kvalitnější je váš spánek, tím lépe se vám bojuje s nadváhou.
Nejlepší je, že tyto večeře jsou jednoduché na přípravu a zároveň chutné! Přeci jen – pokud vám nebude chutnat to, co jíte, moc dlouho vám to zřejmě nevydrží. A pokud vaše recepty na večeře nejsou jednoduché, zřejmě je ani dlouho nevydržíte vařit. Výledek – návrat k nezdravým večeřím.
Jste připraveny na vaření? Zde vám představujeme vaše nové oblíbené večeře:
-
Trhané kuře s cherry-čokoládovou omáčkou
Ingredience pro 3 porce:
- 750 g kuřecích prsou bez kůže
– 1 a půl šálku vypeckovaných třešní
– 2 lžíce jablečného octa
– 1 lžíce Worchester omáčky
– 1/2 šálku jemně nakrájené žluté cibule
– 1/4 šálku chipsů z tmavé čokolády
– 1 špetka sušeného česnekuPostup:
Vložte všechny ingredience do tlakového hrnce a vařte 20 minut. Poté vyjměte kousky kuřete, dejte je do velké misky a jemně natrhejte pomocí dvou vidliček. Přelijte omáčkou. Kuře servírujte na salátku nebo v kukuřičné či celozrnné tortille nebo s miskou hnědé divoké rýže. -
Kokosová kari květáková polévka
Ingredience pro 4 porce:
- 1 středně velký květák (očištěný a rozebraný na malé růžičky)
– 1 lžíce kokosového oleje či oleje z grepových semínek
– 1 nasekaná šalotka
– 3 šálky kokosového neslazené mléka
– 1 lžíce kari koření
– mořská sůl
– 1 lžička uzené papriky
– pár větviček koriandru na ozdobuPostup:
Na plotnu postavte hrnec na polévku a rozehřejte na střední teplotu. Přidejte olej podle vašeho výběru a osmahněte nakrájenou šalotku. Přidejte květákové růžičky a osmahněte za občasného míchání. Zakryjte poklicí a nechtě květák změknout a zhnědnout. Kontrolujte a jednou za pár minut promíchejte. Smíchejte si kari koření s kokosovým mlékem a přelijte touto směsí květák v hrnci. Promíchejte a přidejte sůl a koření uzenou papriku. Přiveďte k varu a nechte vařit alespoň 20 minut. Poté směs rozmixujte tyčovým mixérem. Servírujte do misek a ozdobte větvičkou koriandru. -
Ovesno-hovězí masové koule s penne
Ingredience pro 8 porcí:
- 500 g penne (v suchém stavu)
– 500 g hovězího mletého masa
– 2 lžíce Worchester omáčky
– 1 malá šalotka (nadrobno nakrájená)
– 1 lžička dijonské hořčice
– 1 lžička chilli omáčky Sriracha
– 2 lžíce nevařených ovesných vloček
– 1 lžíce olivového oleje
– 2 stroužky česneku
– 1 plechovka rajčat
– 1 lžíce oregana
– 2 lžíce čerstvě nastrouhaného parmazánuPostup:
Uvařte si těstoviny dle instrukcí a odložte je stranou. Mezitím smíchejte mleté maso, Worchester omáčku, hořčici, Srirachu, šalotku a ovesné vločky v misce. Promačkávejte rukou dokud se vše nespojí dohromady. Ze směsi vytvarujte kuličky. Zahřejte pánev na střední teplotu a osmahněte masové kuličky do hněda. Pro vytvoření marinara omáčky přidejte do hrnce rajčata, oregano, olivový olej a česnek. Až směs přivedete k varu, přidejte osmahnuté masové kuličky a vařte 30 – 45 minut. Naservírujte těstoviny, přelijte omáčkou a posypte parmazánem. -
Panenka se sladkými hráškovými výhonky, rajčaty a mozzarellou
Ingredience pro 4 porce:
- 4 ks 120 gramové plátky vepřové panenky
– vaše oblíbené koření na grilování
– 1 balení sladkých hráškových výhonků
– 2 malá nakrájená rajčata na plátky
– 1/2 šálku mozzarelly nakrájené na kostičky
– 2 lžíce olivového oleje
– 2 lžíce balsamikového octa
– špetka soli a pepřePostup:
Ochuťte medailonky vepřové panenky kořením. Ogrilujte medailonky a dejte stranou odležet. Ve střední misce smíchejte hráškové výhonky, rajčata a mozzarellu. Metlou spolu zapracujte olivový olej, balsamikový ocet, sůl a pepř a rozprašte na salát připravený v misce. Nandejte salátek na talíř a přidejte ogrilované medailonky. -
Jednoduché lososové koláčky
Ingredience pro 2 porce:
- 200 g uvařeného lososa
– 1/4 šálku řeckého jogurtu s 2 % tuku
– 2 lžíce panko (japonské strouhanky)
– 1 lžička dijonské hořčice
– 1 lžička Srirachy (chilli omáčky)
– 1/4 lžičky soli
– 1/4 lžičky čerstvě namletého pepře
– 1 lžíce máslaPostup:
Smíchejte dohromady uvařeného lososa, jogurt, strouhanku, hořčici, Srirachu, sůl a pepř. Směs prohněťte rukama a vytvořte z ní kulaté ploché medailonky. Odložte do ledničky na 30 minut. Rozpusťte máslo na teflonové pánvi na střední teplotě. Přidejte lososové „koláčky“ a smažte 3 – 4 minuty, dokud nebudou krásně zahnědlé na každé straně. Vyjměte z pánve a servírujte na oblíbeném salátku.