Objevte kouzlo kefíru! Zn. 100 % přírodní!

Objevte kouzlo kefíru! Zn. 100 % přírodní!

Naše imunita a celý imunitní systém, potažmo tedy naše zdraví, závisí na stavu našich střev. Právě ve střevech trávíme a vstřebáváme většinu potravy a živin. Pokud není stav našich střev v pořádku, můžeme mít problémy s trávením. Proto je nutné myslet na to, aby se v našich střevech nacházela zdravá střevní mikroflóra, kterou podpoříme dodáváním dostatečného množství přátelských bakterií – probiotik. Zdravá střeva pak mohou efektivně zužitkovat živiny, které našemu tělu dodáváme. S tím nám pomůže kefír, které obsahuje kefírové kultury a je tak přírodním probiotikem. Pomáhá nám:

  • podporovat imunitu
  • budovat silné kosti
  • potenciálně bojovat s rakovinou
  • podporovat trávení a bojovat proti syndromu dráždivého střeva
  • zlepšovat alergie
  • léčit kůži
  • zlepšuje symptomy laktózové intolerance

Nejlepší způsob, jak konzumovat kefír bez chemických sloučenin v přírodní formě, je si jej připravit sám. Naštěstí se již dnes prodávají kefírové kultury, díky kterým si ho můžeme připravit doma.

Vodní kefír

Co je to vodní kefír? Ten klasický – mléčný kefír – známe snad všichni. Proč tedy vodní? Tento kefír si totiž můžeme vyrobit doma – pouze z kultur, cukru a vody. Je tak vhodný i pro vegany nebo lidi, kteří trpí intolerancí laktózy! Navíc ho můžeme používat místo iontového nápoje při sportu. Chutí se podobá sladko-kyselé osvěžující limonádě.

Recept z vodního kefíru – Melounová kefírová limonáda

 

  • 300 ml vodního kefíru
  • hrnek melounové tříště
  • třtinový cukr
  • lístky máty

Do sklenice s melounovou tříští přilijte hotový vodní kefír. Doslaďte podle vaší chuti třtinovým cukrem a ozdobte lístky máty.

melw

Další recepty s vodním kefírem naleznete zde.

Mléčný kefír

Pokud jste klasici, nezoufejte – máte možnost sáhnout i po mléčném kefíru! Ten můžete konzumovat místo mléka, jogurtu nebo zakysané smetany. Na rozdíl od klasického kefíru není tento mléčný kefír tak kyselý, jeho chuť se blíží spíše jogurtu. Navíc jeho sladkost či kyselost můžete ovlivnit během přípravy. Obsahuje spoustu přátelských bakterií, který narovnají vaše trávení a také mnoho bílkovin, které jsou důležité pro růst naší svalové hmoty.

Recept z mléčného kefíru – Ořechová kefírová kaše s čokoládou

 

  • 200 ml mléčného kefíru
  • 3 polévkové lžíce špaldových (či jiných) vloček
  • hrst vlašských ořechů
  • 1 – 2 čajové lžičky kakaa (můžete zaměnit za čokoládový protein)
  • 1 polévková lžíce medu nebo javorového sirupu
  • kakaové boby nebo kousky čokolády na ozdobu

K mléčnému kefíru přidejte vločky, ořechy a kakao (či protein), oslaďte medem/sirupem a promíchejte. Kaši nechte uležet (v letním období raději v lednici) a dozdobte kakaovými boby nebo čokoládou.

1488233652orechova-kefirova-kase-s-cokoladou

Další recepty – sladké i slané – naleznete zde.

Autor: Lucie Kovandová | Rubrika: Jídlo Recepty Tipy | Přidáno: 25.07.2017 0

Partneři

Vitatrend.cz

Všechna práva jsou vyhrazena © 2015

Vytvořilo: Internetová agentura Beneficio