Vitamin A
Vitamin A můžeme získat přímo z potravy, ale také si ho naše tělo dokáže samo vytvořit – v játrech a tenkém střevě z tzv. karotenoidů. Mezi nejvýznamnější karotenoidy patří beta karoten, lutein a lykopen. Lutein je přitom velmi důležitou složkou pro naše oči – koncentruje se ve žluté skvrně, která je zodpovědná za centrální vidění. Lykopen je nejsilnější antioxidant rostlinného původu. Má proto velice příznivý vliv na srdce, krevní tlak, prostatu a pokožku. Lykopen chrání náš organismus před volnými radikály a tím vznikem rakoviny.
Účinky vitaminu A
Vitamin A má důležité vlastnosti pro naše vidění – pomáhá nám vidět za šera a rozeznávat barvy. Pozitivně ovlivňuje i naše kosti – má vliv na jejich růst, vývoj, kvalitu a funkčnost. Navíc hraje roli i při krvetvorbě. Kladně působí na spermie a vajíčka a je velice důležitý při vývoji lidského plodu.
Zdroje a užívání vitaminu A
Denní doporučená dávka vitaminu A je 800 až 900 mikrogramů pro muže, 700 mikrogramů pro ženy a 300 – 600 mikrogramů pro děti a dospívající. Vitamin A jako takový (A1, retinol) se vyskytuje pouze v živočišných produktech – v rybím tuku (tresčí játra, makrela královská, losos, tuňák), játrech (hlavně hovězích), máslu, sýru a vaječném žloutku.
Jak jsme již zmínili, naše tělo si dokáže vitamin A vyrobit z provitaminů – karotenoidů. Jen pozor na genetickou mutaci, která postihuje až polovinu obyvatelstva a snižuje schopnost vyrobit si vitamin A z provitaminů. Provitamin A je nejvíce obsažen v zelenině – batátách, zimní tykvy, kapustě, mrkvi,sladké paprice, špenátu a syrovém římském salátu. Z ovoce je to pak mango, žlutý meloun, grapefruit, vodní meloun, papája, meruňka, mandarinka.
Pro tvorbu a využitelnost vitaminů A je důležitá přítomnost tuků, jelikož se jedná o vitamin rozpustný v tucích (stejně jako vitaminy D, vitamin E a K).
Projevy nedostatku vitaminu A
- šeroslepost
- bolest očí
- sklon k zánětům spojivek
- poškození oční sítnice
- rohovatění a šupinatění kůže
- snížení pohlavní aktivity
- zpomalení pohlavního vývoje
- snížení potence
- snížení imunity
- ztráta chuti
- zpomalení či zastavení růstu u dětí
Vitamin A patří k vitaminům, kterými se lze i předávkovat. Nedochází k tomu často, ale rozhodně si dávejte pozor na jeho zvýšený příjem, jinak vám hrozí nevolnost, zvracení, apatie, suchá kůže, padání vlasů, poruchy vidění, krvácení a bolesti kloubů. Pozor na předávkování se dejte hlavně během těhotenství! U konzumace karotenoidů se ale předávkování bát nemusíte. Pokud jich přijmete příliš, vaše tělo sníží jejich vstřebávání a vy je vyloučíte močí.
Autor: Lucie Kovandová | Rubrika: Jídlo Tipy | Přidáno: 01.01.2024 0