Vitamin E
Vitamin E je vitamin rozpustný v tucích. Ukládá se v tukové tkáni, játrech a svalech, kde si naše tělo umí udělat celkem slušnou zásobu. Přijmete-li vitaminu E více, neodejde tedy z těla jako nezužitkovaný, jako je tomu například u vitaminu C. Jaká je doporučená denní dávka tohoto vitaminu? Každý den bychom se měli snažit přijmout alespoň 10 – 20 mg vitaminu E. Tímto vitaminem se nedá prakticky předávkovat. Pouze při dlouhodobějším nadměrném příjmu by hrozilo, že bude mít organismus problém správně zpracovat vitamin K.
Co ovlivňuje naši potřebu vitaminu E?
- čím více tuku zkonzumujete, tím více vitaminu E potřebuje váš organismus, aby zabránil oxidaci krevních tuků
- pokud kouříte nebo pijete alkohol, vitamin E je pro vás hůře absorbovatelný, proto jeho příjem raději navyšte
- vyšší potřebu mají také těhotné ženy, starší lidé a lidé s problémy se zažívacím traktem
Zdroje vitaminu E
Vitamin E najdete v ořeších, ovesných vločkách, špenátu, máku, mléku, masu, avokádu, různých semínkách, sójových olejích a v olejích z obilných klíčků, vejcích a játrech.
Proč potřebujeme vitamin E?
- je to silný antioxidant, který pomáhá odstraňovat volné radikály
- odbourává škodliviny z jater
- chrání nás před cévními a srdečními onemocněními
- podporuje náš imunitní a nervový systém
- je důležitý pro naše oči, kůži (omlazuje pleť, podporuje hojení ran)
- příznivě ovlivňuje metabolismus prostaty
- zlepšuje sexuální výkonnost
- příznivě ovlivňuje špatný cholesterol v krvi
- pomáhá při návalech v období menopauzy, zmírňuje projevy premenstruačního syndromu
- reguluje hladinu cukru v krvi
- zvyšuje mužskou plodnost zlepšením kvality spermií
- podporuje cirkulaci krve