Svačte chytřeji: 10 skvělých svačin pod 100 kcal!
Je 16:00 a vy bezmyšlenkovitě přežvykujete čokoládovou tyčinku. Všechna novoroční předsevzetí jste právě vyhodili oknem. Zní vám to povědomě? Jsme svačinový národ a když nastane pozdní odpoledne, je příliš lákavé sáhnout po zabalené sladké tyčince, aby nám pomohla přežít dalších pár hodin do večeře.
Nová kampaň vedená za veřejné zdraví v Anglii vydala doporučení, aby děti nedostávaly více než dvě svačiny do 100 kcal za den a po nadměrné shovívavosti vůči naší dietě během vánočních svátků je to rozhodně rada, kterou bychom si měli vzít k srdci i my. Vybrali jsme 10 TOP nízkokalorických svačinek ideálních k tomu, aby vás zastavily po sáhnutí po další sušence.
-
Ovesný koláč s arašídovým máslem
Bez cukru i náplně. Ovesné koláče jsou skvělým řešením, jak zastavit návaly hladu. Spojením s arašídovým máslem bohatým na bílkoviny a na zdravé tuky vytvoříte velice chutnou a výživnou kombinaci.
-
Kadeřávkové chipsy
Vložte 85 g syrového kadeřávku (bez stopek) s 1 čajovou lžičkou olivového oleje na plech a pečte při 200 stupních do křupava. Poté posypte solí, sladkou paprikou nebo jiným kořením podle vaší chuti. Kadeřávek je skvělým zdrojem vitaminu K, urychluje hojení ran a je prospěšný pro stav vašich kostí.
-
Banán v čokoládě
Nakrájejte napůl zmrzlý banán na plátky a namočte je ve 2 čajových lžičkách rozehřáté tmavé čokolády. Banány jsou bohaté na draslík, který pomáhá snižovat krevní tlak, zatímco tmavá čokoláda je bohatá na antioxidanty.
-
Mrkev a hummus
Křupavé a bohaté na antioxidant beta-karoten, syrové mrkvičky jsou ideální volbou pro svačinku. Sáhněte po 2 klasických nebo 12 baby karotkách a přidejte 2 polévkové lžíce hummusu. Cizrna v hummusu je bohatá na vitaminy skupiny B a tím je skvělou volbou pro vegetariány nebo vegany, kterého mohou mít těchto vitaminů nedostatek.
-
Jablko s mandlovým máslem
Nakrájejte na plátky půlku jablka a namočte je do krémového, na vitaminy bohatého mandlového másla. Jablka jsou bohatá na vlákninu a pomáhají snižovat riziko výskytu rakoviny, cukrovky a srdečních onemocnění.
-
Banánové chipsy
Namočte plátky banánů do limetkového džusu, rozložte je na plech na pečící papír a pečte je při 140 stupních, dokud nejsou suché (obvykle 1 – 2 hodiny). Nechte plátky banánu kompletně vychladnout než je sundáte z plechu a skladujte je ve vzduchotěsné nádobě po dobu 2 týdnů. Jedna porce by měla odpovídat jednomu menšímu banánu.
-
Jogurt s medem
Vmíchejte 1 skořicovou tyčinku a 1 čajovou lžičku medu do 120 g řeckého odtučněného jogurtu. Sáhněte raději po jogurtu s aktivními kulturami, které podpoří zdraví vašich střev.
-
Zmrzlé hrozny
Tak jednoduché a přitom ošálíte své chuťové pohárky tak, že si budete myslet, že si dopřáváte zmrzlinu. Nechte zmrazit hrozny alespoň po dobu 2 hodin. Jedna porce by měla obsahovat okolo 30 hroznů. Hrozny obsahují velmi silné antioxidanty. Resveratrol obsažený ve slupce červeného hroznového vína je velice blahodárný pro naše srdce.
-
Meruňky plněné modrým sýrem
Sušené meruňky jsou bohatým zdrojem vlákniny, železa a vitaminu A. Vyplňte 3 sušené meruňky 1 polévkovou lžící rozdrobeného modrého sýru, pokud vás přepadají chutě na sladko-slaný pokrm.
-
Arašídové máslo s celerem
Rozžmoulejte 1 tyčinku celeru s 1 polévkovou lžící arašídového másla. Celer je skvělým zdrojem antioxidantů, vitaminů a minerálů a jeho šťavnatá křupavá konzistence bude skvěle doplňovat husté arašídové máslo.
Autor: Lucie Kovandová | Rubrika: Jídlo Recepty Tipy | Přidáno: 10.01.2018 0