Vlašské ořechy patří mezi 10 nejzdravějších potravin. Proč?

Vlašské ořechy patří mezi 10 nejzdravějších potravin. Proč?

Úsloví, že si máte každý den dát hrst ořechů, se rozhodně neříká jen tak! Vlašské ořechy totiž patří mezi TOP 10 NEJZDRAVĚJŠÍCH POTRAVIN. Co je na nich tak zázračného a proč bychom je měli konzumovat pravidelně a ne pouze ve vánočním cukroví?

Výživové hodnoty

Vlašské ořechy obsahují menší množství sacharidů – 17 g ve 100 g této potraviny. Obsahují ale velké množství vlákniny – ve 100 g přijmete již 10 g vlákniny, což je třetina doporučeného denního příjmu! Bílkovin obsahují 16,3 g na 100 g.

Co je ale hlavní výhodou ořechů? Obsahují totiž pořádnou porci zdravých tuků. Ve 100 g vlašských ořechů je 61,2 g tuků a to hlavně mononenasycených a polynenasycených. Největší podíl připadá na omega 6 nenasycené kyseliny, ale množství omega 3 nenasycených kyselin také není zanedbatelné.

Walnuts

Vitaminy a minerály

Vlašské ořechy obsahují pod svojí tvrdou slupkou vitaminové bohatství. Najdeme v nich vitaminy B1, B2, kyselinu listovouvitamin E, betakaroten (provitamín A) a menší dávku vitaminu C. Na minerálních látkách příroda v ořeších také nešetřila – obsahují hořčík, fosfor, draslík , zinek, meď a mangan. Kromě vitaminů a minerálů jsou v ořeších i další zdraví prospěšné látky – polyfenoly – flavonoidy a třísloviny.

Právě díky bohatému výskytu vitaminu E, řadíme vlašské ořechy mezi 10 potravin s nejlepší antioxidační schopností. Vlašské ořechy nám tak pomáhají bojovat proti přemíře volných radikálů. Mezi další takové potraviny patří např. pekanové a lískové ořechy, různé druhy fazolí, brusinky, artyčoky, borůvky a švestky.

Konzumace ořechů

Jak jsme již psali – nešetřete si ořechy do vánočního cukroví. Ořechy můžete mlsat jen tak samotné a udělat si z toho večerní rituál místo toho, abyste u TV uzobávali kdejaké kalorické hodnoty. Vlašské ořechy si chuťově rozumí se sýry nebo i sladkými pokrmy. Přidávejte si je do ranního jogurtu, müsli nebo vašeho zdravého pečení. Pokud vám sušené vlašské ořechy příliš nejedou, zkuste je přes noc namočit do vody a ráno budou chutnat jako čerstvě vyloupnuté! Navíc se tak v ořeších lépe uvolní zdravé látky.

Recept – Bábovka celozrnná s mrkví a vlašskými ořechy

thumb_1029_article_image_gridOne

Ingredience:

 

  • 300 g strouhané mrkve
  • 100 g mletých vlašských ořechů
  • 300 g celozrnné pšeničné mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička sody
  • 2 ks vejce
  • 300 g jogurtu
  • 220 g datlového sirupu
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 hrst rozinek přes noc namočených v rumu
  • 2 lžíce chia semínek
  • 1 lžička zázvoru
  • 1 lžička skořice
  • muškátový oříšek
  • badyán

Postup:

 

Předehřejte si troubu na 180 °C, horkovzdušnou na 155 °C. Formu si vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou.

Smíchejte v jedné misce všechny mokré ingredience. V druhé misce smíchejte všechny suché ingredience. Je dobré mouku spolu s práškem, sodou a kořením prosít přes síto. Tím se mouka provzdušní a výsledná bábovka tak bude nadýchanější. Teď můžete obě směsi smíchat dohromady a nalít do formy. Těsto je hustější.

Pečte přibližně 55–60 minut. Otestujte špejlí, měla by vyjít ven z těsta suchá a čistá.

Autor: Marek Řípa | Rubrika: Jídlo | Přidáno: 05.02.2018 0

Partneři

Vitatrend.cz

Všechna práva jsou vyhrazena © 2015

Vytvořilo: Internetová agentura Beneficio