Češi nadměrně solí. Proč a jak sůl v jídle nahradit?

Češi nadměrně solí. Proč a jak sůl v jídle nahradit?

Co všechno může způsobit nadměrné solení

Zatímco doporučená dávka soli činí maximálně 5 gramů na den, evropský průměr konzumace je asi 10 gramů. V Česku je to dokonce ještě víc – 13,5 gramu! Zvyšujeme tak riziko, že se nás budou týkat vážné zdravotní problémy.

  • Sodík zadržuje vodu v těle, čímž zvyšuje krevní tlak. Ten s sebou nese zvýšená rizika infarktu, mozkové mrtvice, selhání ledvin nebo nádorových onemocnění zažívacího traktu.
  • Sůl zvyšuje chuť k jídlu, takže může být jednou z příčin nadváhy.
  • Kdo solí, musí více čůrat. Jenže s močí odchází z těla i vápník, což může vést k řídnutí kostí (tzv. osteoporóze).

Věděli jste, že nejde ani tak o solení hotových pokrmů? Většina lidí totiž přijímá až 80 % soli ze zpracovaných výrobků – polotovarů, sýrů, uzenin nebo dokonce sladkých sušenek. Sůl totiž odjakživa byla jak konzervant, tak i zvýrazňovač chuti. Proto se přidává téměř do všech hotových výrobků, které koupíte.

Jak poznáte, že přijímáte příliš soli?

Existují 4 ukazatele, které vám mohou napovědět, že máte v těle nadbytek soli. Jsou to:

1. Žízeň a časté močení

2. Bolesti svalů a otoky končetin

3. Kruhy nebo vaky pod očima

4. Neustálé chutě a to zejména na nezdravé jídlo

Jestli se v těchto symptomech poznáváte, zkuste příjem soli omezit. Méně solte a omezte výrobky, které obsahují vysoká množství soli. Brzy byste měli pocítit „splasknutí“ a uvidíte, že se budete cítit daleko lépe.

Jak omezit sůl, ale zachovat chuť

Ze všeho nejdřív doporučujeme jednoduchý krok – nedávejte na stůl solničku. Ta totiž automaticky vybízí k dosolování jídla. Při vaření se zaměřte na následující suroviny, které vám pomohou zvýraznit chuť i bez soli:

  • Česnek a cibule – jak v čerstvém, tak sušeném stavu
  • Čerstvé bylinky
  • Výrazné koření jako kurkuma nebo zázvor
  • Ořechy a semínka, kterými doplníte zdravé tuky
  • Citron či ocet
  • Bílý jogurt tam, kde se to hodí
  • Lahůdkové droždí – zdravé dochucovadlo bez lepku připomínající parmazán

A tomuhle se v rámci zachování svého zdraví raději vyhněte

Rozhodně se vyhýbejte instantním hotovým jídlům, které obsahují opravdu spoustu soli. Nevhodná jsou také dochucovadla, jako např. sójová omáčka nebo maggi. Kvalitní sójová omáčka je sice díky fermentaci na první pohled zdravá věc, ale i ta se sníženým obsahem soli ji pořád obsahuje přes devět gramů na 100 mililitrů. Takže když si sojovkou dochutíte nudle, pravděpodobně tím vyčerpáte doporučenou dávku soli na celý den!

A rada na závěr? Přestaňte kupovat bujón – uvidíte, že ho vlastně při vaření vůbec nepotřebujete. Stačí si jen víc pohrát s kořením a bylinkami a plné chuti docílíte i bez tohoto přesoleného zlepšováku.

 

Autor: Marek Řípa | Rubrika: Tipy | Přidáno: 31.01.2024 0

Partneři

Vitatrend.cz

Všechna práva jsou vyhrazena © 2015

Vytvořilo: Internetová agentura Beneficio